• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Ako si vybrať najlepšie sedadlá v lietadle?

  • 18:00 22.02.2014
  • BRATISLAVA
Ako si vybrať najlepšie sedadlá v lietadle?

Plánujete dovolenku, prípadne cestujete na predĺžený víkend či služobnú cestu? Môžete sa dokonale pripraviť a vaše cestovanie sa aj tak začne s pokazenou náladou! Dôvod? Nešťastná chybná voľba sedadiel v lietadle.

Najobľúbenejšie miesta v lietadle sú najčastejšie situované v radoch pri východe, v uličke, miesta v prednej časti a tiež sedadlo pri okne. Každému však vyhovuje niečo iné.

Čo vás môže „znechutiť“? Kopajúce deti  do zadnej časti vášho sedadla, málo miesta s následkom tŕpnutia nôh,  stres pri turbulencii . My vám preto ponúkame prehľad s tipmi sedenia ušitého na mieru pre vás:

Krátka „služobka“

V tomto prípade bude pre vás najvhodnejšie miesto na kraji v prednej časti, pre čo najrýchlejšie vystúpenie, pričom vás nebudú zdržiavať ostatní ospalí cestujúci.

Dokonalé miesto pre dlhý let

Pri dlhom lete určite oceníte sedadlo priamo pri okne. Poskytne vám pohodlnú opierku hlavy v prípade,  ak práve necestujete s ústretovým partnerom, ktorý vám ochotne poskytne svoje plece.

Strach z turbulencie?

Spôsobujú vám turbulencie v lietadle stres? Odborníci radia, aby ste si našli miesto nad krídlami. Budete ich vnímať oveľa utlmenejšie.

Vysoká postava a dlhé nohy

Ste vyššieho vzrastu starosti vám robí tŕpnutie nôh? Omnoho viac miesta získate v rade pri núdzovom východe. Ak však cestujete ako rodina, bude to však problém. Deti do 15 rokov na sedadlách v tejto časti sedieť nemôžu. Ďalšia rada pre vás, vedeli ste, že väčšinou platí pravidlo čím vyššie číslo sedadla, tým viac priestoru? 

Najbezpečnejšie sedadlá

Cestujúci sa tiež obávajú možnej leteckej katastrofy a v tejto súvislosti hľadajú najbezpečnejšie miesto.  Na to jednoznačná odpoveď neexistuje. Podľa najnovších výskumov sa najbezpečnejšie miesto na sedenie nachádza v prednej časti  lietadla, asi päť radov od núdzového východu.

Neobľúbené miesta

Pocit stiesnenosti, prekračovanie spolusediaceho pri potrebe ísť na toaletu, nezhoda pri privlastnení opierky na lakeť, to všetko môže viesť k nechcenej nervozite. Stredné sedadlo sa preto považuje za všeobecne najneobľúbenejšie. 

Sledujte video: Najnebezpečnejšie letisko sveta

Bohužiaľ existuje veľa neohľaduplných ľudí, ktorí nemajú žiadny rešpekt k vášmu osobnému priestoru. Stredné rady si tiež ľudia po skúsenostiach radi nevolia. Sú vzdialené od WC, aj od východu. Rovnako cestujúci neradi sedávajú v úplnej blízkosti toaliet a tiež  videomonitora, ktoré rušia ich snahu o spánok.

Plán sedadiel on-line

Podrobnosti o rozmiestnení miest v jednotlivých typoch lietadiel nájdete na stránke SeatGuru.com. Stačí zadať číslo letu a systém automaticky vygeneruje  typ lietadla s presnou bezpečnostnou mapou takmer všetkých leteckých spoločností sveta. Niektoré uvádzajú tiež presnú šírku a sklon ich sedadiel.

Pohodlie na „ne“zaplatenie

Našťastie pre cestujúcich, poskytujú letecké spoločností  možnosť rezervácie vybraných miest v lietadle, no rovnako ako pri iných typoch dopravy je miestenka za poplatok. Za zvolené sedadlo si leteckí dopravcovia pýtajú v priemere okolo desiatich eur.

Samozrejme, výnimku máte v prípade, ak trpíte zdravotnými problémami. Oznámte to palubnej posádke pred nástupom a určite sa vám pokúsia nájsť najvhodnejšie miesto na sedenie.

Sledujte video: Schody do neba

Ak ste zdraví ako rybička a 10 eur sa vám zdá príliš, ostáva vám len skúsiť včasný príchod na letisko, prípadne vierohodná výhovorka pred letuškou. Nepodarilo sa? Vytiahnite si cestovný  vankúšik, do uší si pustite mp3 s obľúbenou ukľudňujúcou hudbou a snažte sa myslieť na niečo príjemné, kým doletíte do cieľa.

Sledujte video: Výstup nad oblaky

Zdroj: Info.sk, BD, cnngo.com, independenttraveler.com., Foto: Flickr/Michal Osmenda
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

VČERA - 22:09Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

VČERA - 6:31Zaujímavosti

Zanechal značne rozporuplné politické dedičstvo, ktoré charakterizujú mnohé neúspechy a sklamania. Na čele Sovietskeho zväzu stál v rokoch 1953 až 1964.

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

20:28 14.04.2024Zaujímavosti

Zistite, aké využitia má táto liečivá bylinka a ako ju môžete pestovať.

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

20:05 14.04.2024Zaujímavosti

Exotické figy sa mnohým spájajú s letnými dovolenkami, ale dopestovať si ich dokážete aj doma.

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

19:27 14.04.2024Zaujímavosti

Káva a čaj sú známe tým, že sfarbujú zuby. Ako sa vyhnúť tomuto nepríjemnému následku? Nechajte si poradiť od zubárky.