• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Návrh na obžalobu prezidenta neprešiel, Smer ho bojkotoval

  • 21:25 12.03.2013
  • BRATISLAVA
Návrh na obžalobu prezidenta neprešiel, Smer ho bojkotoval

Národná rada SR nepodá Ústavnému súdu SR návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR.

Parlament dnes neschválil návrh na obžalobu hlavy štátu, ktorý do národnej rady predložilo päť opozičných strán.

Podanie obžaloby na Gašparoviča v tajných voľbách podporilo zo 133 prítomných poslancov 45 zákonodarcov.

Prezident podľa opozície pri rozhodnutí nevymenovať parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora prekročil svoje ústavné právomoci.

Gašparovič podľa nej konal svojvoľne, ani jeden z prezidentom uvedených dôvodov nespĺňa kritérium na nevymenovanie kandidáta.
Námietky prezidenta považovali za irelevantné

"Prezident založil svoje rozhodnutia na dôvodoch, ktoré nesúvisia s osobou kandidáta," konštatoval predkladateľ návrhu Martin Poliačik zo SaS s tým, že Čentéš nemohol ovplyvniť priebeh hlasovania v národnej rade a nezodpovedal zaň.

Poslanec za SaS nepovažuje za relevantnú námietku hlavy štátu na tzv. politickosť kandidáta, keďže každého nominanta v národnej rade volia politici.

Takisto nesúhlasí s relevanciou prezidentovej námietky v podobe Čentéšovej skartácie spisu poslanca Igora Matoviča, kde podľa Poliačika uvádza prezident nepresné a nepravdivé skutočnosti.

Hlave štátu poslanec liberálov vyčíta, že nerozhodla v primeranej lehote, čím nezabezpečila riadny chod ústavných orgánov.

Poliačik označil výsledok hlasovania za pozitívny

Návrh obžaloby podľa poslanca za SaS Martina Poliačika podpísalo 46 poslancov, z toho traja dnes boli ospravedlnení z rokovania, čo znamená, že ak návrh podporilo 45 zákonodarcov, minimálne dvaja poslanci, ktorí neboli signatármi žaloby, hlasovali "za".

"Je to malý, ale pozitívny výsledok," uviedol Poliačik.

Výsledok hlasovania podľa neho nie je prekvapivý, prekvapivé je správanie sa prezidenta a poslancov Smeru-SD. Obžaloba prezidenta v parlamente podľa Poliačika nie je každodennou záležitosťou, ide o výnimočnú udalosť aj z pohľadu ústavy a vzťahov najvyšších ústavných orgánov a bez ohľadu na politický názor jednotlivých strán bolo slušné sa na schôdzi minimálne zúčastniť. "To, že sme tu poslancov Smeru vôbec nevideli a nemáme jediný relevantný argument, ktorý by vysvetľoval, prečo pán prezident rozhodol správne, alebo prečo by o tom nemal rozhodovať ústavný súd, môže mať len dva dôvody. Buď sú poslanci Smeru tak zbabelí alebo ten argument nemajú," uzavrel Poliačik.

.
Smer-SD hovorí o fraške

Vládny Smer-SD opozičnú iniciatívu označil za frašku, na ktorej sa nemieni podieľať, poslanci najsilnejšej strany sa na celom rokovaní nezúčastnili. Odišli okamžite po vystúpení predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý si zobral slovo ako prvý hneď po otvorení schôdze ešte predtým, ako vôbec opozícia návrh predniesla v pléne.

Ústava SR hovorí, že prezidenta možno stíhať iba za úmyselné porušenie Ústavy SR alebo za vlastizradu. O podaní obžaloby na prezidenta rozhoduje Národná rada SR trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Obžalobu podáva národná rada na ústavný súd, ktorý o nej rozhodne v pléne. Odsudzujúce rozhodnutie Ústavného súdu SR znamená stratu funkcie prezidenta a spôsobilosti túto funkciu opätovne získať.

Pavol Paška je rád, že divadlo s obžalobou prezidenta je minulosťou

Uspokojenie nad tým, že parlament má za sebou ponuré a nedôstojné divadlo, vyjadril po skončení mimoriadnej schôdze národnej rady k návrhu na podanie obžaloby na prezidenta Ivana Gašparoviča predseda parlamentu Pavol Paška.

"Ak sme hovorili o tom, že je to politický a právny nezmysel, svedčí o tom číslo hlasovania - len 45 poslancov podporilo návrh na obžalobu. Opozícia medzi sebou dosiahla dvojtretinovú väčšinu, pretože má spolu 67 hlasov," konštatoval po hlasovaní Paška.

Smer-SD podľa jeho slov zorganizoval riadne tajné hlasovanie, v ktorom opoziční poslanci mohli slobodne prejaviť svoju vôľu, nemuseli fotiť svoje lístky a označovať ich.

"Všetci tí, ktorí si uvedomili, že tento nedôstojný akt poškodzuje nielen inštitút a pozíciu pána prezidenta ale aj Slovenska v medzinárodnej verejnosti, konali podľa svojho vedomia a svedomia," poznamenal predseda parlamentu.

Podľa neho je 45 opozičných hlasov za podanie obžaloby na prezidenta po všetkých tých týždňoch a napätiach hanbou, ale zároveň aj dobrou správou pre Slovensko, že politický systém, parlament a poslanci sa správajú zodpovedne k veciam verejným.

Súvisiace články:

Obžalobu prezidenta presunuli na marec, Paška púšťal videá

Prezident nevymenuje Jozefa Čentéša za šefa prokuratúry

Prezident je podľa Sulíka zbabelec, nebude s ním strácať čas
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.