• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Princezná Lilian žila so švédskym princom 33 rokov tajne

  • 6:01 12.03.2013
  • ŠTOKHOLM
Princezná Lilian žila so švédskym princom 33 rokov tajne

Švédska princezná Lilian, ktorá bola po tri desaťročia obrovským tajomstvom kráľovskej rodiny, skonala v nedeľu vo veku 97 rokov.

Princezná, ktorú si ľud zamiloval pre jej vernú a desiatky rokov utajovanú lásku k princovi Bertilovi, zomrela pokojne počas spánku vo svojom štokholskom dome. Informoval o tom švédsky kráľovský palác.

Vzťah Lilian a Bertila sa stal jedným z najznámeších milostných príbehov, ktoré si Švédsko pamätá. Lilian, žena neurodzeného pôvodu z Walesu, stretla svojho skutočného princa v Londýne počas druhej svetovej vojny. Dvaja ľudia z rôznych pomerov však museli svoju lásku tajiť pre dobro krajiny viac ako 30 rokov.

Lilian Daviesová sa narodila 30. augusta 1915 v Swansei, v druhom najväčšom a najľudnatejšom meste vo Walese. Do Londýna sa presťahovala, keď mala 16 rokov, túžila sa stať modelkou a herečkou. V branži, v ktorej sa pohybovala, spoznala prvého manžela, herca Ivana Craiga.

Ich spoločné šťastie netrvalo dlho, rozdelila ich vojna, na ktorú musel Craig nastúpiť. Lilian poslali do továrne na rádiá a do nemocnice, kde sa starala o zranených vojakov. Svoju druhú a celoživotnú lásku, švédskeho princa, spoznala v roku 1943. "Bol to fešák, môj princ, hlavne v uniforme," rada spomínala na osudové zoznámenie Lilian.

Obrazom: Švédska princezná Lilian


Pred príchodom do Švédska sa stihla rozviesť, jej chudobné pomery, ale ani samotný rozvod sa členom kráľovskej rodiny nepozdával a so svadbou nesúhlasili.

Bertil, hoci bol najmladším synom švédskeho korunného kráľa Gustáva Adolfa, bol z troch bratov jediným následníkom trónu. Osud s kráľovskými synmi sa kruto zahral.

Najstarší z nich zomrel pri leteckom nešťastí a zanechal po sebe syna Karola Gustáva, súčasného kráľa.

Druhý brat stratil nárok na trón, pretože sa oženil s rozvedenou ženou neurodzeného pôvodu.

Ak by si Bertil vybral rovnakú cestu ako jeho straší brat, krajina by prišla o možného nasledovníka a vzniknutá situácia by mohla ohroziť krajinu. Preto zastával túto funkciu až do chvíle, kým Karol Gustáv nedosiahol vek dospelosti. To bol dôvod, prečo kráľovský dvor prísne tajil vzťah Bertila a Lilian.

Dlhých 33 rokov čakala Lilian a Bertil na povolenie k sobášu. Stalo sa tak v roku 1976, keď sa synovec Karol Gustáv ujal vlády. Lilian povedala o tri roky staršiemu princovi svoje "áno" ako 61-ročná. Deti nikdy nemali.

Princ Bertil zomrel v roku 1997. Šľachtičná trpela od roku 2010 Alzheimerom. Osud veľkej lásky je navždy zachytený v knihe, ktorú napísala v roku 2000 samotná princezná Lilian.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

VČERA - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

VČERA - 20:51Zahraničné

Pred budovou súdu na Manhattane, kde prebieha proces s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, sa v piatok zapálil muž.

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

VČERA - 20:46Zahraničné

Nadnárodná energetická spoločnosť Vattenfall plánuje umiestniť infračervené kamery na jednu z veterných turbín v Severnom mori,.