• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Oslobodení od koncesií majú na dokladovanie ešte tri mesiace

  • 14:35 14.03.2013
  • BRATISLAVA
Oslobodení od koncesií majú na dokladovanie ešte tri mesiace

Koncesionári, ktorí sú úplne alebo čiastočne oslobodení od platenia za vysielanie verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) majú tri mesiace navyše, aby svoju úľavu dokladovali.

Pôvodne mali tí, ktorí nestihli úľavy na platení koncesií dokladovať do konca minulého roka, na to čas iba do konca tohto mesiaca. Ako agentúru SITA informoval hovorca RTVS Richard Šümeghy, vedenie RTVS sa však rozhodlo termín predĺžiť do 30. júna. Nechce dôchodcom a ďalším s nárokom na nižšie alebo žiadne koncesie narobiť ťažkosti.

"V súvislosti so zákonom o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS vnímam veľmi citlivo neprimerané ťažkosti, ktoré majú prevažne dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnuté osoby pri uplatňovaní nárokov na rôzne typy úľav," reagoval na situáciu generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
Spätná úľava

Preto sa vedenie RTVS rozhodlo, že bude tolerovať predkladanie požadovaných dokladov až do 30. júna 2013. Tí, ktorí do 30. júna preukážu svoje nároky na úľavu, získajú úľavu spätne od začiatku tohto roka. Po spomínanom termíne sa už spätné úľavy nebudú dať uplatniť.

Pre zefektívnenie komunikácie môžu dôchodcovia, poberatelia sociálnych dávok, ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a ďalší, ktorí majú nárok na nižšie či žiadne koncesie, posielať potrebné dokumenty aj v elektronickej podobe, na e-mailovú adresu: [email protected].

Od budúceho týždňa má pomôcť aj špeciálna infolinka. Všetky potrebné doklady však možno poslať i na adresu: RTVS, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava s uvedením variabilného symbolu alebo evidenčného čísla SIPO. Podrobnosti o platení úhrad a výške sadzieb sú zverejnené na webstránke RTVS - http://www.uhrady.rtvs.sk.
Poplatky sa nezmenili

Spoločnosť zriadená spoločne SRo a STV na výber koncesií zanikla a poplatky vyberá priamo RTVS. Výšky úhrad sa nezmenili. Sadzba úhrady pre fyzickú osobu je 4,64 eura mesačne. Platiteľom koncesií sú fyzické osoby, ktoré sú v evidencii odberateľov elektriny v byte alebo v rodinnom dome.

Koncesie platí aj zamestnávateľ, ktorý v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu zamestnáva aspoň troch zamestnancov. Ak má troch až deväť zamestnancov, platí 4,64 eura. Ďalej sa suma zvyšuje až po 464,71 eura.
Vyššie poplatky, lepší program

RTVS zaznamenáva dlhodobo pokles výberu úhrad za vysielanie. RTVS z koncesií vlani získal o približne 1,5 mil. menej ako rok predtým - 72 350 000 eur v roku 2012 (s vymoženými koncesiami 72 374 575 eur).

Úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS sú najnižšie v Európe a podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku by bolo ideálne, ak by sa tento hlavný zdroj RTVS zvýšil. Uvedomuje si zároveň, že súčasné ekonomické problémy zvyšovaniu koncesií neprajú.

O vyššie koncesionárske poplatky by sa však uchádzať chcel, ale iba vtedy, ak bude mať argumenty – kvalitný a širší program.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.