• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Škripek nechce alkohol v parlamente, podľa Smeru je trápny

  • 13:24 11.03.2013
  • BRATISLAVA
Škripek nechce alkohol v parlamente, podľa Smeru je trápny

Poslancovi za OĽaNO Branislavovi Škripekovi neprejde novela zákona rokovacieho poriadku, ktorou chce zakázať účasť viditeľne opitých poslancov v rokovacej sále parlamentu.

Vládny Smer-SD jeho návrh istotne nepodporí. "Poslanci aj takýmito návrhmi dehonestujú svoje postavenie. Je to populistické. Nevidím dôvod, prečo novelu podporiť a diskutovať o nej. Návrh nezvyšuje dôveryhodnosť zákonodarcov. Je na predsedoch poslaneckých klubov, aby si to vyriešili. Je to trápne. Taký návrh môže vyjsť len od poslanca amatéra," uviedla pre agentúru SITA predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

Predsedajúci schôdze by podľa Škripekovho návrhu mohol na dychovú skúšku vyzvať poslanca, ktorý je viditeľne pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky.
Opitý by odišiel bez platu

V prípade pozitívneho výsledku testu alebo odmietnutia podrobiť sa vyšetreniu by predsedajúci schôdze vykázal dotknutého zákonodarcu z rokovacej sály. Opitý poslanec by za tento deň nedostal plat.

"Aj terajšia právna úprava umožňuje predsedajúcemu schôdze vykázať neprístojného poslanca zo sály a odobrať mu slovo. Na to netreba úpravu zákona. Ak predsedajúci schôdze nevyužíva tieto atribúty dnes, je zbytočné schvaľovať ďalší zákon, ktorý situáciu žiadnym spôsobom neposúva dopredu," vyslovil sa podpredseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan.

Škripek argumentuje, že v každej inej práci hrozí zamestnancovi za požitie alkoholu výpoveď. "Takéto správanie sa poslanca je nemorálne a v rozpore s princípmi rovnosti a dobrých mravov,“ poznamenal poslanec obyčajných ľudí.
Morálne a mediálne následky

Opitý človek, ktorý nevie triezvo a jasne uvažovať, podľa neho nemôže rozhodovať o osude Slovenska. „Návrh zákona má za cieľ jasne stanoviť, že tak ako každý pracujúci človek, aj poslanci NR SR by mali za svoje správanie sa v rokovacej sále pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok niesť zodpovednosť a následky, nielen morálne a mediálne,“ dodal.

Pripomenul, že v poslednom čase bola verejnosť viackrát svedkom, že poslanci vystupovali v sále viditeľne pod vplyvom alkoholu a dehonestovali tak mandát poslanca zvoleného občanmi.

Ako príklad spomenul Škripek poslanca za Smer-SD Jána Senka či bývalého šéfa Slovenskej národnej strany Jána Slotu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.