• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Na čerpanie nových zdrojov EÚ môže byť 11 programov

  • 12:20 11.03.2013
  • BRATISLAVA
Na čerpanie nových zdrojov EÚ môže byť 11 programov

Slovensko by v nasledujúcich siedmich rokoch malo využívať peniaze zo zdrojov Európskej únie celkovo predbežne cez jedenásť operačných programov.

Jednotlivé programy by malo riadiť šesť ministerstiev, Úrad vlády SR a Bratislavský samosprávny kraj. Vyplýva to z návrhu štruktúry operačných programov pre viacročný finančný rámec európskych štrukturálnych a investičných fondov na programové obdobie 2014 až 2020, ktorý podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny predložil do pripomienkového konania.

V súčasnosti SR využíva európske peniaze zo štrukturálnych a Kohézneho fondu EÚ tiež cez jedenásť operačných programov, okrem nich však čerpá eurofondy aj cez ďalšie programy.

Operačný program Výskum a vývoj bude riadiť ministerstvo školstva. Program Integrovaná infraštruktúra, ktorý nahradí súčasný program Doprava, bude zameraný najmä na výstavbu a modernizáciu ciest a železníc v pôsobnosti ministerstva dopravy.

Na program Ľudské zdroje, zamestnanosť a inklúzia bude dohliadať ministerstvo práce a na program Kvalita životného prostredia rovnomenný rezort. Program Efektívna verejná správa bude riadiť ministerstvo vnútra a program Technická pomoc zas Úrad vlády SR.

Integrovaný Regionálny operačný program, ako aj programy Rozvoj vidieka a Rybné hospodárstvo by malo mať na starosti ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. V prípade programu Európska územná spolupráca sa predpokladá, že riadiacimi orgánmi budú ministerstvá pôdohospodárstva, resp. hospodárstva. Program INTERACT by mal byť v kompetencii Bratislavského samosprávneho kraja.

"Uvedenú architektúru nie je možné považovať za konečnú a zmeny môžu vyplynúť zo schválení jednotlivých nariadení pre viacročný finančný rámec z úrovne Európskej komisie," uvádza sa ďalej v materiáli.

Pre ďalší plynulý postup prác na Partnerskej dohode na roky 2014 až 2020 a operačných programoch, vrátane súvisiacich dokumentov, je nevyhnutné mať na národnej úrovni definitívne rozhodnutie o počte operačných programov. To je podľa Vážneho základný predpoklad úspešnej implementácie eurofondov v budúcich siedmich rokoch.

Predbežný návrh štruktúry operačných programov je dôležitý najmä z hľadiska určenia gestorov zodpovedných za zabezpečenie úloh pri príprave Partnerskej dohody a operačných programov. Európska komisia odporúčala pre Slovensko koncentrovať zdroje do piatich prioritných oblastí, a to podnikateľské prostredie podporujúce inovácie, infraštruktúra pre hospodársky rast a tvorbu pracovných miest, rast ľudského kapitálu a lepšia účasť na pracovnom trhu, udržateľné a efektívne využívanie prírodných zdrojov a moderná a odborná verejná správa.

"Na základe návrhu všeobecného nariadenia EÚ je v programovom období 2014 až 2020 potrebné ešte užšie zapojiť územnú a miestnu správu prostredníctvom nástrojov integrovaných stratégií," vyplýva z materiálu.

Zodpovední ministri by mali prvý návrh operačných programov predložiť Centrálnemu koordinačnému orgánu do 30. apríla. Výsledný návrh operačných programov by mal byť známy do 30. júna.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.