• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Predoperačné vyšetrenie bude môcť po novom spraviť aj všeobecný lekár

  • 16:35 06.02.2014
  • BRATISLAVA
Predoperačné vyšetrenie bude môcť po novom spraviť aj všeobecný lekár

Pacienti tak už nebudú musieť absolvovať návštevu u internistu, bez ktorej by ich v súčasnosti nehospitalizovali.

Predoperačné vyšetrenia, ktorých sa na Slovensku urobí ročne asi štvrť milióna, by mali byť pre pacientov jednoduchšie. Ministerstvo zdravotníctva plánuje formou metodického usmernenia umožniť, aby ich od marca vykonávali už aj všeobecní lekári, a to v prípade detí aj dospelých. Pacienti tak už nebudú musieť absolvovať návštevu u internistu, bez ktorej by ich v súčasnosti nehospitalizovali. Potrebné vyšetrenia bude môcť urobiť všeobecný lekár.

Pacient, ktorý napríklad od chirurga dostane termín operácie, sa tak následne, rovnako ako doteraz, vráti k všeobecnému lekárovi. Ten už ho však nebude musieť poslať na predoperačné vyšetrenie k internistovi. V prípade, že nepôjde o rizikového pacienta, spraví mu interné vyšetrenie sám. Ako vysvetlila hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková, pre lekára prvého kontaktu pôjde o možnosť a nie povinnosť. Podmienkou napríklad je, aby mal v ambulancii EKG, ktoré nie je povinnou výbavou, mnohí všeobecní lekári ho však v ambulancii majú.

Riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Ivan Poprocký odhaduje, že zo štvrť milióna predoperačných vyšetrení ročne by po zabehnutí nového systému mohli asi polovicu urobiť všeobecní lekári. Ministerstvo zároveň ďalším metodickým usmernením umožní, aby pacientov v niektorých prípadoch sledovali pre ich ochorenie namiesto špecialistov všeobecní lekári. Špecialista bude mať po novom možnosť delegovať na lekárov prvého kontaktu niektoré výkony. Pôjde všetko o vyšetrenia, ktoré možno realizovať na základe odberu krvi. Pacienta tak bude sledovať a liečiť ďalej jeho všeobecný lekár. Diagnostika naďalej ostane v rukách špecialistov.

Slováci často navštevujú lekára

Chorí tak nebudú musieť navštevovať toľko lekárov ako doteraz. Slovensko sa v rámci krajín OECD radí medzi tie s najvyšším počtom návštev u lekára na osobu za rok. Kým priemer OECD sa pohybuje medzi 6-7 návštevami za rok, na Slovensku je to približne 11-krát. "My sme dnes nepredstavili iba nejaké usmernenia, my sme skutočne predstavili reformu. Reformu, ktorá začína od pacienta. Nastavením pravidiel správania sa snažíme v čo najväčšej možnej miere nahradiť chodenie pacienta od dverí k dverám komunikáciou medzi lekármi," zhrnula ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smer-SD).

Dodatočné náklady si plánované kroky vyžiadať nemajú, zmení sa len adresát platby za vykonanie vyšetrenia zo špecialistu na všeobecného lekára. Do ambulancií všeobecných lekárov by tak mohlo zo zdravotných poisťovní prísť aj viac peňazí. V súčasnosti väčšina ich príjmov pochádza z kapitácie, teda paušálnych platieb za pacientov, ktorých majú v starostlivosti. Ministerstvo si od tohto kroku sľubuje zatraktívnenie povolania všeobecných lekárov, ktorí v niektorých regiónoch už v súčasnosti chýbajú.

Navrhované zmeny sa pozdávajú i prezidentovi ASL Pásztorovi

Podľa Ladislava Pásztora, prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR, ktorá združuje všeobecných lekárov aj internistov, predstavujú navrhnuté zmeny dobrú cestu. Rozširovanie kompetencií považuje za nutný predpoklad výmeny asi 700 lekárov v dôchodkovom veku. "Nikto nepríde na obvod vypisovať výmenné lístky," skonštatoval. V tejto súvislosti tiež poukázal, že bude napríklad pribúdať pacientov s cukrovkou či ischemickou chorobu srdca, čo bude možné zvládnuť len za pomoci všeobecných lekárov. 

Pásztor si však nie je istý, že predoperačné vyšetrenie bolo v rámci rozširovania kompetencií tým najlepším výberom. Myslí si, že vzhľadom na chýbajúce skúsenosti s posudzovaním operačného rizika budú mnohí lekári prvého kontaktu tak aj naďalej posielať pacientov k internistom a kardiológom. Pripustil, že z pohľadu pacienta by však bolo výhodné, keby mohol potrebné vyšetrenia absolvovať na jednom mieste.

Rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov nadväzuje na už spustený rezidentský program. Ten sa snaží vychovať nových lekárov prvého kontaktu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.