• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 11.11.2025Meniny má Martin, Maroš
Bratislava

Hubár Jozef Vaš má dvojaké potešenie z húb

  • 15:30 06.02.2014
  • Malinová
Hubár Jozef Vaš má dvojaké potešenie z húb

Prvé, keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni.

Vášnivý hubár Jozef Vaš z podhorskej dedinky Malinová v okrese Prievidza tvrdí, že má dvojité potešenie z húb. Najskôr keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov, či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni. Na snímke porcia zmrazených dubákov.

Vášnivý hubár Jozef Vaš z podhorskej dedinky Malinová v okrese Prievidza tvrdí, že má dvojaké potešenie z húb. Prvé, keď nájde krásne plodnice dubákov, kozákov či suchohríbov a potom, keď ich uprostred zimy vytiahne z mrazničky a chce použiť v kuchyni.

"Aj ja som v minulosti huby iba sušil, tak ako väčšina hubárov," vysvetľuje Vaš. "Stále som však chcel, aby sa mi podarilo, čo najlepšie uchovať ich chuť, vôňu a konzistenciu. Skúšal som ich konzervovať v soli, zalieval som ich do masti. Stále to však nebolo ono. Na rad prichádzalo ich zmrazovanie. Nakrájal som ich na plátky, dal do mikroténových vreciek a vložil do mrazničky. Po rozmrazení však z nich bola nevzhľadná kaša. Potom som skúsil zamraziť celé plodnice. A to sa mi už niekoľko rokov osvedčuje. Samozrejme, najskôr ich treba v lese nájsť. Keď ich v košíku prinesiem, povyberám tie najkrajšie, nepoškodené červíkmi, dôkladne ich očistím metličkou a nožíkom aj poutieram utierkou. Potom ich v celosti vložím do mrazničky," hovorí hubár.

Rád prezrádza aj ďalší postup. "Keď sa manželka chystá uvariť hubovú polievku alebo roštenku na hubách, vyberiem z vrecka toľko húb, koľko bude potrebovať. V jednom vrecku totiž mám viacero plodníc aj viac druhov. I keď sú primrznuté k sebe, pomerne ľahko sa dajú oddeliť. Nenechám ich však úplne rozmraziť. Na chvíľku, na necelú minútku, ich dám do mikrovlnky. Potom ich osuším, poutieram a hneď krájam. Huby sú skutočne ako čerstvé, voňavé, pevné. Hneď ich musím dať do polievky alebo inak tepelne spracovať. Keď taký pekný, ešte zmrazený dubák držím v ruke, spomeniem si, kde som ho v hore našiel a po druhý raz sa na ňom pokochám. Niekedy si pozriem aj fotografiu, pretože si úlovky fotografujem. Zamrazené huby v celosti mi tak prinášajú dvojnásobnú radosť," dodáva Vaš, ktorý je dobrým znalcom húb i kandidátom na členstvo v Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SOI sťahuje z trhu nebezpečný výrobok známej českej značky

SOI sťahuje z trhu nebezpečný výrobok známej českej značky

DNES - 21:06Domáce

Pri použití hrozí úraz elektrickým prúdom.

Polícia zadržala falošných susedov. Takto pripravili ľudí o peniaze

Polícia zadržala falošných susedov. Takto pripravili ľudí o peniaze

DNES - 20:06Domáce

Polícia vypátrala podvodníkov vďaka všímavým občanom.

Polícia v prípade úmrtia žiaka v ZŠ Parchovany zastavila stíhanie pre usmrtenie

Polícia v prípade úmrtia žiaka v ZŠ Parchovany zastavila stíhanie pre usmrtenie

DNES - 16:59Domáce

Otec žiaka sa po tragédii pre médiá vyjadril, že jeho syn bol šikanovaný.

Hnutie Slovensko vyzvalo ministra Ráža na demisiu, inak navrhne jeho odvolanie

Hnutie Slovensko vyzvalo ministra Ráža na demisiu, inak navrhne jeho odvolanie

DNES - 13:51Domáce

Opozičné Hnutie Slovensko vyzvalo ministra dopravy Jozefa Ráža na podanie demisie. V opačnom prípade bude hľadať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na jeho odvolanie.