• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Produkcia slovenského priemyslu v januári mierne stúpla

  • 15:42 11.03.2013
  • BRATISLAVA
Produkcia slovenského priemyslu v januári mierne stúpla

Po decembrovom prepade produkcie v slovenskom priemysle sa začiatkom tohto roka opäť vrátila k miernemu rastu.

Ako informoval Štatistický úrad SR, index priemyselnej produkcie v januári medziročne stúpol o 3,4 %, kým v decembri vykázal podľa aktuálnych údajov pokles o 3 %. V medzimesačnom porovnaní produkcia v priemysle po zohľadnení sezónnych údajov v januári oproti decembru stúpla o 1,9 %.

Za januárovým medziročným nárastom priemyselnej produkcie stál podľa štatistikov rast výroby v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,1 %, v priemyselnej výrobe o 2,9 % a v ťažbe a dobývaní o 0,3 %.

Zvýšenie celkovej produkcie priemyslu najviac ovplyvnil rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 15,2 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 6,3 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlači o 3,8 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovanej o 3 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 3,6 %.

Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 20,9 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12,1 %.

K januárovému rastu priemyselnej produkcie však podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža výrazne prispeli revízie údajov za predchádzajúce obdobie, ktoré sa týkali najmä automobilového priemyslu, keď automobilová produkcia za posledné mesiace bola revidovaná smerom nahor. "Dáta naznačujú, že spomalenie koncom minulého roka nebolo tak výrazné, ako pôvodne ukazovali mesačné údaje. Revízie sa pritom dotkli najmä produkcie v automobilovom sektore. Aj v revidovaných číslach je ale vidieť značný pokles priemyselnej produkcie v decembri," uviedol Baláž.

Produkcii v priemysle v minulom roku pomáhali predovšetkým odštartované nové projekty v automobilovom priemysle. Analytici však upozorňujú, že tento efekt sa bude postupne vytrácať a v ďalších mesiacoch bude slovenský priemysel čeliť výraznému spomaleniu.

Kým v roku 2009 ešte priemyselná produkcia vplyvom prepadu zahraničného dopytu pre hospodársku krízu medziročne klesla o 13,7 %, v roku 2010 už opäť rástla dvojciferným tempom. V roku 2011 stúpla o 7,2 %, za čím stála predovšetkým priemyselná výroba, keďže tak ťažba, ako aj výroba energií medziročne klesli. Vlani podľa revidovaných údajov Štatistického úradu SR produkcia v priemysle stúpla o 8,1 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

DNES - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

DNES - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

DNES - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

DNES - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.