• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Generálny prokurátor Čižnár rozhodol o hĺbkovej kontrole v Nitre

  • 21:30 04.02.2014
  • BRATISLAVA
Generálny prokurátor Čižnár rozhodol o hĺbkovej kontrole v Nitre

V kauze útokov na bar Mariatchi v Nitre budú prijaté disciplinárne opatrenia.

Na snímke generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár (vpravo) a námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nie je spokojný s prácou dvoch prokurátoriek, ktoré dozorovali kauzy spojené s útokmi na bar Mariatchi v Nitre. Rozhodol o hĺbkovej kontrole, ktorá v Nitre prebehne a zároveň požiadal krajského prokurátora Vojtecha Ernesta o uloženie disciplinárnych opatrení. "Uložil som krajskému prokurátorovi, aby prijal adekvátne opatrenia. O tých ma bude informovať. Ak nebudú dostatočné, potom budem vyvodzovať ja,"povedal Čižnár po dnešnom rokovaní ústavnoprávneho výboru parlamentu.

Zároveň dodal, že vyvodzovanie miery zodpovednosti konkrétnych osôb bude citlivá záležitosť, keďže chýb sa podľa neho dopustili dve nitrianske prokurátorky. Do istej miery uznal aj to, že prokuratúry sú personálne poddimenzované a jedna z prokurátoriek, ktoré pochybili, dostala za tri mesiace na stôl viac ako päť stoviek prípadov. "Ale skúsená prokurátorka musí mať cit pre to, čo je vážne," povedal Čižnár, podľa ktorého množstvo práce nemôže byť dôvodom na jej flákanie.

"Vo veci sa koná veľmi intenzívne, bohužiaľ, od momentu, keď nám médiá oznámili, že sa niečo deje. Dá sa ešte veľa toho napraviť," dodal s tým, že v prípade efektívnejšieho postupu oboch prokurátoriek mohla byť kauza riešená omnoho rýchlejšie.

Prvá chyba

"Prvá chyba bola v tom, že (prokurátorka, pozn. TASR) videla spis 29. januára, to je po troch mesiacoch. A druhá chyba bola, že už pri prvotnom doručení uznesenia mala toto skúmať a zistila by, že tam sú aj iné skutky, ktoré boli na stíhanie," povedal. Minimálne z výtržníctva podľa neho mohli byť páchatelia obvinení bezprostredne po útoku, preštudovaním spisu by prokurátorka dospela podľa neho aj k ďalším skutkovým podstatám.

V jednom z prípadov bolo vedené vyšetrovanie voči neznámym osobám, hoci v spise boli uvedené mená ľudí, ktoré bolo možné obviniť. Pri skúmaní otázky, či existujú dôvody na väzobné stíhanie, by podľa Čižnára mohol byť výsledok iný, ak by si prokurátorka nechala prelustrovať obvinených v špeciálnych databázach. "Okrem registra trestov a priestupkových vecí sú aj špeciálne evidencie, ktoré sa mali využiť. Keby sa to spravilo, záver bude možno iný a nie prepustenie," povedal.

Na otázku, ako hodnotí argument ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), že polícii trvalo vyšetrovanie tak dlho, aby dosiahla ťažšiu kvalifikáciu skutku, sa ako prokurátor vyjadriť nechcel. "To sa musíte opýtať pána Kaliňáka," vyhlásil.

Generálny prokurátor informoval o svojom postupe

Generálny prokurátor prišiel na Ústavnoprávny výbor NR SR na žiadosť jeho členov, aby predložil správu k prípadu útoku proti skupine občanov Slovenskej republiky pred barom v Nitre v noci z 5. na 6. októbra 2013. 

Informoval o svojom postupe pri preverovaní práce prokuratúry v tejto kauze, ako aj pri neskoršom napadnutí majiteľa baru. Výbor napokon správu zobral na vedomie a zároveň zaviazal generálneho prokurátora, aby po skončení kontroly v Nitre informoval výbor o jej výsledku.

"Bolo to otvorené a ústretové vysvetlenie pohľadu generálneho prokurátora na vec. Oceňujem aj to, že sa zhostil úlohy napraviť pochybenia v tejto kauze," reagoval pre TASR predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD). V tomto zmysle sa na rokovaní výboru vyjadril aj Miroslav Kadúc (OĽaNO) a nezávislý poslanec Radoslav Procházka. 

Procházku však zaujímalo, či sú podľa Čižnára chyby, ktoré sa stali v Nitre, ojedinelým prípadom, alebo prejavom trendu. Generálny prokurátor odpovedal, že zatiaľ ich považuje za individuálne zlyhania dvoch prokurátoriek. Ak však hĺbková kontrola v Nitre naznačí, že by mohlo ísť o širší problém, bude pokračovať kontrolami aj v ďalších krajoch.

Dva incidenty

V prípade nitrianskeho baru polícia vyšetruje dva incidenty. Prvý je z 5. októbra minulého roku, z ktorého videozáznam sa dostal aj do médií. Druhý sa týka bitky majiteľa baru z 1. januára 2014, ktorý skončil so zlomenou nohou. Útočníkov obvinili minulý týždeň po medializácii incidentov.

V súvislosti s medializovanými útokmi na bar Mariatchi v Nitre polícia informovala, že obvinila siedmich mužov. Päť ľudí čelí obvineniu zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva v prípade z októbra. V druhom prípade sú obvinení traja ľudia pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. "Majiteľ sa usiloval výtržníkov, ktorí rozbíjali okná, zachytiť fotoaparátom. Tí ho napadli a spôsobili mu zlomeninu nohy," informovala polícia. 

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.