• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Lipšic má zoznam tých, čo sa vraj nabalili na predaji emisií

  • 17:56 04.02.2014
  • BRATISLAVA
Lipšic má zoznam tých, čo sa vraj nabalili na predaji emisií

Predseda NOVA Daniel Lipšic zverejnil zoznam osôb a firiem, ktoré sa údajne nabalili na kauze predaja emisií za čias prvej vlády Roberta Fica. Ako povedal v utorok na tlačovej besede, médiá zverejňujú informácie o mecenášoch Smeru-SD.

"Na organigrame je osoba, ktorá je médiami označovaná za mecenáša Smeru. Mená som začiernil, pretože teoreticky pripúšťam, že organigram nie je dôveryhodný. Ale dá sa ľahko potvrdiť alebo vyvrátiť," povedal Lipšic. Na organigrame je začiernené priezvisko podnikateľa Jozefa B., s dátumom narodenia 7. mája 1961.

Podnikateľ Jozef Brhel odmieta, že by on alebo jeho firmy mali niekedy profit z predaja emisií, ktoré Slovensko v roku 2008 predalo spoločnosti Interblue Group.

Mecenáš Smeru

"Nikdy som žiadnym spôsobom neparticipoval na procese predaja emisií," uviedol Brhel v stanovisku, ktoré poskytol jeho mediálny zástupca Juraj Puchý.

Brhel hovorí, že na emisiách nezarobil a nemal z nich cez firmu Ossian Establishment Ltd. alebo mimo nej absolútne žiadny príjem alebo zárobok. "Zároveň platí, že nemám v spoločnosti Ossian Establishment Ltd. ani v spoločnosti Mendor Management Ltd. ani v iných spoločnostiach spojených s kauzou emisie žiadnu majetkovú ani osobnú účasť," dodal podnikateľ.

Ficovi by to mohlo poškodiť

Ak sa dokáže, že Jozef B. je mecenášom strany Smer-SD a ak sa dokáže, že tento podnikateľ z kauzy predaja emisií profitoval, môže to poškodiť prezidentskú kandidatúru Roberta Fica. Pre agentúru SITA to povedal politológ Michal Horský.

Lipšic 23. januára odovzdal generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi tento dokument, ktorý súvisí s kauzou emisie. Lipšic vedel, že organigram švajčiarska polícia doručila na Slovensko, ale bývalé vedenie generálnej prokuratúry ho nezaložilo do vyšetrovacieho spisu. "Hodnovernosť tejto informácie však neviem posúdiť, preto som Čižnárovi tento dokument doručil, aby mohol konať," povedal s tým, že v roku 2010 o dokumente nevedel, ako to tvrdil Fico.

Špeciálna prokuratúra v utorok zverejnila zoznam z kauzy emisie, no Brhelovo meno na ňom nebolo.

Zoznam od švajčiarskej polície

Podľa neho ide o schému finančných transakcií v kauze emisie, tzv. organigram, ktorý má známky hodnovernosti a bol vypracovaný švajčiarskou políciou. "Keďže ako opozičný poslanec nemám možnosť žiadať o verifikáciu dokumentu oficiálnou cestou, nechcel som schému zverejňovať, ale počkať na vyšetrovanie generálnej prokuratúry. Po dnešnej tlačovej besede Roberta Fica a zablokovaní schôdze NR SR hlasmi poslancov Smeru pohár trpezlivosti pretiekol," povedal s tým, že dáva schému finančných transakcií k dispozícii verejnosti.

"Na budúci týždeň vycestujem do Švajčiarska a pokúsim sa potvrdiť alebo vyvrátiť vierohodnosť tejto schémy so švajčiarskou prokuratúrou. Táto schéma by mala popisovať konkrétne finančné transakcie, ktoré sa udiali v kauze emisie. V kauze bol zisk 123 miliónov eur, na Slovensko prišlo 76 miliónov eur. Tie sa mali rozdeliť medzi niektoré osoby," povedal Lipšic.

Organigram popisuje podľa Lipšica konkrétne bankové operácie, ktoré sú ľahko verifikovateľné. Dokument používa švajčiarsku terminológiu. "Organigram a jednotlivé transakcie sú buď pomerne ľahko vyvrátiteľné, alebo sa dajú potvrdiť. Švajčiarske banky, ktoré poskytli súčinnosť, majú listinné dôkazy, ktoré vedia potvrdiť alebo vyvrátiť vierohodnosť dokumentu," povedal Lipšic s tým, že preto neuvádza priezviská osôb, ktoré mali profitovať na kauze. Tie zverejní v okamihu, keď verifikuje pravosť.

Imunita pre seba a blízkych

Podľa Lipšica prezidentom sa chce stať človek, ktorý potrebuje imunitu pre seba a pre svojich blízkych.

"Už pred Vianocami som podával trestné oznámenie, že za prvej vlády Fica bol skartovaný zvukový záznam z Gorily. Dnes je tu kauza emisie, ktorej vyšetrenie sa snaží vláda odsunúť na obdobie po budúcich voľbách. V týchto kauzách je Fico osobne zaangažovaný takým spôsobom, že musí kryť svojich najbližších spolupracovníkov. Fico potrebuje prezidentský úrad ako poistku," vyhlásil Lipšic.

Hlavné trestné stíhanie v kauze emisií sa podľa Lipšica sústredilo na to, či predstavitelia Slovenska vedeli, že iné krajiny predávajú emisie za vyššie sumy.

"Svedkovia z Maďarska potvrdili, že naši predstavitelia vedeli, že iné krajiny predávajú emisné kvóty za vyššie ceny. Žiadal som vtedy ako minister vnútra, aby Maďarsko poskytlo právnu pomoc rýchlo. Teraz sa vedia trestné stíhanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí. Trestné stíhania právne súvisia. Pokiaľ hlavná kauza emisií nebola trestným činom, nemohli byť ani prané špinavé peniaze. Právne sa zdá, že druhá kauza po zastavení hlavnej kauzy smeruje do stratena," konštatoval.

Lipšic pripomenul, že prvá Ficova vláda schválila zákon, ktorý umožnil predaj emisií cez sprostredkovateľa. Všetci poslanci Smeru vtedy návrh vlády podporili. "Následne Fico obhajoval emisnú kauzu. Dnes je snaha, aby vyšetrovanie nemalo zdarný koniec a vyšetrovania boli zastavené," povedal.

Strana Smer-SD nemala nič s kauzou emisie, nikto z predstaviteľov strany nebol v roku 2008 zapojený do predaja emisných kvót, tvrdí premiér Robert Fico. 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.