• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Sestry cez bilbordy vyzývajú Roberta Fica na plnenie sľubov

  • 13:54 04.02.2014
  • BRATISLAVA
Sestry cez bilbordy vyzývajú Roberta Fica na plnenie sľubov

Zdravotné sestry sa najnovšie pripomínajú predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi cez billboardovú kampaň. S novou iniciatívou prišli štyri mesiace po tom, čo stanovali pred jeho úradom.


"Pán premiér, skúste si ľudí získať skutkami, nielen sľubmi," vyzývajú ho cez billboardy. Po Slovensku ich visí približne tridsať. Za kampaňou stojí Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA). Billboardy ho stáli 4-tisíc eur, financovalo ich z členských príspevkov. ´

"Keď si uvedomíte, že všetci kandidáti sa prezentujú billboardmi, tak aj my sme si dovolili ako najsilnejšia čo do počtu skupina zdravotníckych pracovníkov, sa pripomenúť, že aj my sme tu, nielen kandidáti," skonštatovala predsedníčka OZSaPA Monika Kavecká.

Nátlakové akcie sestry neplánujú

Takouto formou sa podľa nej snažia premiéra upozorniť na dlhodobo neriešené problémy sestier a pôrodných asistentiek, predovšetkým na situáciu okolo ich odmeňovania. Fica žiadajú, aby sa urýchlene zasadil za znovuprijatie zákona, ktorý bude riešiť ich mzdy, a ktorý bude i finančne krytý.

Kavecká tvrdí, že ak by ani táto kampaň nenašla odozvu, v aktivitách budú pokračovať dovtedy, kým nedosiahnu svoj cieľ. Nátlakové akcie neplánujú, preferujú vyjednávanie.

Pre komunikáciu cez billboardy sa OZSaPA rozhodlo po tom čo predseda vlády nereagoval na decembrový list, v ktorom ho žiadali o prijatie. Odbory pripomínajú Ficovi, že ešte v októbri počas akcie.

"Stanové mestečko" prejavil záujem riešiť aspoň situáciu tých sestier, ktoré pracujú v zdravotníckych zariadeniach miest a vyšších územných celkov. "Sme presvedčené, že aj keď toto riešenie nie je dostatočné, v prípade skutočného záujmu pána premiéra riešiť nelichotivé postavenia sestier a pôrodných asistentiek, mal ako prejav dobrej vôle iniciovať prípravu legislatívy riešiacu aspoň postavenie sestier v zariadeniach v pôsobností miest a obci, ako aj vyšších územných celkov," povedala Kavecká.

Tá pripomína, že strana Smer-SD pod vedením Roberta Fica názor na odmeňovanie sestier už prejavila vo februári 2012, keď jej poslanci hlasovali za zákon o o minimálnych mzdových nárokoch.

Zákon bol však účinný iba pár mesiacov, keď ho napadla Slovenské komora lekárov. Ústavný súd v júli toho istého roka pozastavil účinnosť legislatívy a rok na to vyniesol verdikt, že zákon je protiústavný. Problémom malo byť chýbajúce finančné krytie.

Nemocnice odmeňujú rôzne

Kavecká pripomína, že v apríli to budú dva roky, čo mali mať sestry zákon funkčný a platný, ako dodáva, spomedzi zdravotníkov nemajú ako jediné jasnú normu o odmeňovaní.

"Sme nechaní na milosť a nemilosť zamestnávateľov. Každá jedna nemocnica je odmeňovaná úplne inak v kategórii sestra," skonštatovala Kavecká. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) dlhodobo deklaruje, že v zdravotníckych zariadeniach, ktoré má vo svojej pôsobnosti sú sestry odmeňované podľa zákona o minimálnych mzdových nárokoch a to aj napriek tomu, že už nie je v platnosti. Legislatíva stanovovala mzdy minimálne vo výške 628 až 920 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe.

Sestry pripravili vlastný návrh legislatívy, ktorý podľa Kaveckej ešte v decembri zaslali na MZ, no zatiaľ bez jeho odpovede. Mzda, akú v legislatíve navrhujú, by mala byť obdobná tej, ktorú obsahoval protiústavný zákon. "Je to približne v tej výške ako zákon z roku 2012, akurát sú tam upresnené koeficienty," povedala predsedníčka OZSaPA.

Rezort zdravotníctva považuje za zvláštne, že sestry začali kampaň v týchto dňoch, vzhľadom na to, že návrh zákona im zaslali len uplynulý piatok a nie v decembri, ako tvrdia.

"Naozaj nie je reálne, aby sme v priebehu 24 hodín pripravili adekvátne stanovisko k návrhu zákona. Úprava platov zdravotníkov je vážny odborný problém s dopadom na celý rezort," uviedla hovorkyňa MZ Martina Lidinská. Podotýka, že úprava sa netýka len sestier, ale aj ostatných zdravotníckych profesií, ktoré si tiež zaslúžia priestor na dialóg. O návrhu zákona bude rezort rokovať po preštudovaní všetkých pripomienok. "Tento nátlak, spájanie odbornej problematiky s politickou kampaňou, vnímame veľmi negatívne," dodala Lidinská.

Úrad vlády v reakcii na billboardovú kampaň odkázal, že iniciatíve sestier nerozumie, tvrdí že postupuje presne v súlade s tým, o čom s nimi hovorili na jeseň. " Pripraveným návrhom zákona chceme upraviť platy sestier a iných zdravotníckych pracovníkov v štátnych zariadeniach a v spolupráci so županmi zabezpečiť rovnaké podmienky aj v zariadeniach v pôsobnosti VÚC," uviedol tlačový odbor úradu vlády. Zároveň podotýka, že vláda nemá páky na rovnaké kroky v prípade súkromných zariadení.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

DNES - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

DNES - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

DNES - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

DNES - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

DNES - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.