• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Na zákernú rakovinu zomrie viac ľudí ako na AIDS s maláriou

  • 8:24 04.02.2014
  • BRATISLAVA
Na zákernú rakovinu zomrie viac ľudí ako na AIDS s maláriou

Svet si v utorok pripomína Svetový deň proti rakovine, zákernej chorobe, ktorá si berie životy nevinných ľudí.

Svet si v utorok 4. februára pripomenie Medzinárodný deň proti rakovine, ktorý búra mýty a predsudky o tomto ochorení. K aktivitám a celosvetovej iniciatíve Únie pre medzinárodnú kontrolu rakoviny (UICC) sa aj tento rok pripojí slovenská Liga proti rakovine, informovala PR manažérka ligy Blažena Sendrovičová. 

Symbolom boja proti rakovine prsníka sa stala ružová stužka.

Liga proti rakovine bude spolu s ďalšími 155 krajinami pripomínať význam boja proti onkologickým ochoreniam. Cieľom celosvetovej iniciatívy je zachrániť milióny ľudských životov prostredníctvom zvýšenia povedomia o možnostiach predchádzať rakovine a odstránením predsudkov, mýtov, ktoré sa s týmto ochorením spájajú.

Na základe úspešného minuloročného posolstva sa aj tohtoročný Svetový deň proti rakovine zameriava na 5. bod Svetovej deklarácie, vydanej UICC: Odstránenie škodlivých mýtov a mylných predstáv o rakovine. "Zvýšenie povedomia a kontinuálne vzdelávanie v oblasti onkologických ochorení môže totiž viesť k pozitívnym zmenám nielen v živote pacientov, ale aj celej spoločnosti," poznamenala Sendrovičová. 

Odstránenie mýtov a predsudkov

Tohtoročný Svetový deň proti rakovine sa zameriava na odstránenie štyroch kľúčových mýtov - o rakovine sa nepotrebujeme rozprávať, neexistujú žiadne príznaky a symptómy rakoviny, proti rakovine nič nezmôžem, nemám nárok na onkologickú starostlivosť. Pravda je pritom podľa Sendrovičovej úplne iná. "Aj keď sa o rakovine ťažko rozpráva, a to najmä v niektorých kultúrach a podmienkach, hovoriť o ochorení otvorene môže dopomôcť k zlepšeniu zdravotného stavu pacienta a má to tiež pozitívny vplyv na vnímanie choroby zdravou komunitou," vysvetlila. 

Pre mnoho typov rakoviny, ako sú napríklad rakovina prsníka, hrubého čreva, ústnej dutiny a ďalších existuje množstvo varovných signálov či symptómov. "Pozitíva, ktoré vyplývajú z včasnej diagnostiky nádorového ochorenia, sú nesporné,"uviedla. Podľa nej je veľa vecí, ktoré by sa mohli urobiť na poli osvety a prevencie na individuálnej či spoločenskej úrovni, pretože podmienky, v ktorých ľudia žijú a pracujú, do veľkej miery vplývajú na ich zdravie a kvalitu života. 

"So správnou stratégiou môžeme zabrániť tretine najčastejších onkologických ochorení," dodala. Na osvedčenú a účinnú onkologickú liečbu a služby má právo každý človek. "Žiaľ, je faktom, že sú veľké rozdiely v starostlivosti o pacientov v rozvinutých a rozvojových krajinách, kde často chýbajú aj tie základné lieky," uviedla PR manažérka Ligy proti rakovine. 

Nebezpečnejšia ako AIDS

V súvislosti so Svetovým dňom proti rakovine treba podľa jej slov uviesť, že v globálnom meradle umiera viac ľudí na onkologické ochorenia ako na AIDS, maláriu a tuberkulózu spolu. Každý rok sa 14,1 milióna ľudí dozvie, že má rakovinu a 8,2 milióna ľudí na toto ochorenie zomrie. Výskumy pritom upozorňujú, že až tretine úmrtí sa dá zabrániť včasným vzdelávaním, a to hlavne u tých onkologických diagnóz, ktorým môžeme správnou životosprávou a vylúčením škodlivých faktorov predísť. K všeobecne známym negatívam patrí tabak, alkohol, nevyvážená a nezdravá strava či nedostatok pohybovej aktivity, niektoré vírusy a infekcie, slnko a UV žiarenie. 

Vzdelávanie a šírenie osvety medzi mladými ľuďmi je jednou z kľúčových aktivít Ligy proti rakovine. Pred 16 rokmi vznikol edukačný projekt Onkologická výchova v školách. Jeho poslaním je informovať mladých ľudí o potrebe prevencie onkologických ochorení, upozorňovať na dôležitosť zdravého životného štýlu, správnej výživy, ale tiež príprava mladých pre praktický život, do ktorého patrí aj komunikácia s ľuďmi, ktorí sú onkologickým ochorením postihnutí. 

Ďalšou aktivitou sú prednášky pre školy a spolupráca so študentmi medicíny. Komunikuje sa o zdravom životnom štýle a faktoroch, ktoré ho ovplyvňujú, výžive a pohybe, nepriaznivých účinkoch fajčenia na zdravie, dôsledkoch nadmerného vystavovania sa slnečnému žiareniu a v neposlednom rade aj o poruchách príjmu potravy. Liga proti rakovine sa tak prostredníctvom uvedených aktivít zameriava na prevenciu nielen 4. februára, ale počas celého roka. A to prostredníctvom poradenstva na Linke pomoci, vydávaním edukačných materiálov zameraných na konkrétne ochorenia a prevenciu a v neposlednom rade aj každoročne realizovaných edukačných a preventívnych kampaní, ktoré upozorňujú na známe rizikové faktory. 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.