• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Obrazom: Takto cunami ničilo Japonsko pred dvomi rokmi

  • 17:36 11.03.2013
  • BRATISLAVA
Obrazom: Takto cunami ničilo Japonsko pred dvomi rokmi

Japonsko a zvyšok sveta si pripomínajú dva roky od tragického zemetrasenia a cunami, ktoré zničili severovýchodné pobrežie tejto ázijskej krajiny. Jedno z najsilnejších zaznamenaných zemetrasení v histórii zasiahlo Japonsko presne o 14:46 miestneho času (6:46 SEČ).

Po celom ázijskom štáte sa konali smútočné ceremónie, v Tokiu sa obetiam prírodnej katastrofy prišiel pokloniť aj cisár Akihita s manželkou a vrcholoví politici "krajiny vychádzajúceho slnka".
Obrazom: Druhé výročie zemetrasenia v Japonsku


"Vždy som dojatý, keď vidím koľko veľa ľudí dokáže niesť svoj osud a žiť každodenný život. Dúfam, že aspoň trochu dokážem s nimi zdielať ich smútok," povedal v pondelok cisár Akihita.

Smútočná spomienka sa konala aj v meste Ishinomaki, kde tamojšiu základnú školu zaliala obrovská vlna cunami a usmrtila 70 detí.

Školáčka Rin Yamane má v živej pamäti okamihy, keď stratila matku. Pokúšali sa dostať z prívalových vĺn do bezpečia. "Zrazu sme boli uprostred Čierneho mora. Až potom, keď som ju uvidela v márnici, pochopila som, že je to realita," povedala so smútkom v hlase pre médiá.

Obrazom: Prvé fotografie zo zemetrasenia v Japonsku

Polícia v prefektúre Mijagi ani po dvoch rokoch neprestáva v pátraní po nezvestných. Úrady dodnes evidujú 3317 nezvestných ľudí.

"Za posledných 12 mesiacov sme nenašli ani jedno telo," cituje agentúra AFP policajta z Mijagi Toshiaka Okajimu, no pátranie stále pokračuje. "V Mijagi je stále nezvestných 1300 osôb, pocity ich rodín sa nezmenili. Aj preto je dôležité, aby sme naďalej pokračovali v pátraní," dodal Okajima.

Úsilie o obnovu postihnutých oblastí však pokračuje veľmi pomaly. Aj po dvoch rokoch ostáva bez domova vyše 315-tisíc Japoncov.

Obrazom: Prvé dni po ničivom cunami

Obyvatelia, ktorých domy a farmy pred dvomi rokmi zasiahla radiácia z poškodenej jadrovej elektrárne vo Fukušime, v pondelok formálne podali žalobu na vládu a žiadajú od nej odškodnenie. Takmer 800 obyvateľov sa v pondelok obrátilo na fukušimský okresný súd.

Podľa právnikov je to najväčšia skupinová akcia proti štátu v tejto záležitosti. Poškodení žalujú aj prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosť TEPCO, a žiadajú 50-tisíc jenov (400 eur) ako kompenzáciu za každý mesiac, ktorý museli pre katastrofu stráviť mimo domova.

Navyše vyzývajú súd, aby vydal nariadenie, ktoré by vládu i prevádzkovateľa prinútili znížiť hladinu radiácie v oblasti na úroveň pred katastrofou. Poškodení občania z nešťastia vinia spoločnosť TEPCO a vládu, ktorá podľa nich zanedbala bezpečnosť jadrových zariadení.


Otrasy vznikli blízko východného pobrežia Honšu v hĺbke 24 kilometrov pod morom. O tri minúty neskôr vydali úrady varovanie pred tsunami. Katastrofa si vyžiadala takmer 19-tisíc obetí, 6011 osôb utrpelo zranenia a bez domova zostalo 341 411 ľudí.

Zemetrasenie a tsunami zničili 128 558 budov, poškodených zostalo 916 558 domov. Vláda už vybudovala 52 882 dočasných prístreškov. V najviac postihnutých prefektúrach Mijagi, Iwate a Fukušima sa nazhromaždilo 22 miliónov ton trosiek a sutín. Poškodená bola aj jadrovú elektráreň vo Fukušime a do prostredia následne unikla radiácia, ktorá prinútila desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy v okolitých oblastiach. Vláda v reakcii pod tlakom verejnej mienky postupne odstavila všetky svoje jadrové reaktory, niektoré však už opäť spustila.

Obrazom: Ako sa zmenilo Japonsko po katastrofe


Odporúčame:

Japonsko zničili zemetrasenia a tsunami, zatiaľ stovky obetí

Obrazom: Japonsko po zemetraseniach a tsunami

Jadrovou elektrárňou v Japonsku otriasol druhý výbuch

Japonci rok po tragédii: Najťažší je boj s osamelosťou
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Erdogan: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil

Erdogan: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil

DNES - 21:48Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že za prvý priamy útok Iránu na Izrael je zodpovedný izraelský premiér Benjamin Netanjahu a "jeho krvavá vláda".

Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael

Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael

DNES - 21:11Zahraničné

Poľsko by malo vzhľadom na ruské letecké útoky na susednú Ukrajinu lepšie chrániť svoj vzdušný priestor.

Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael

Eštok: EÚ musí prispieť k upokojeniu situácie po iránskom útoku na Izrael

DNES - 20:16Zahraničné

Eštok zároveň zdôraznil potrebu návratu k mierovému riešeniu sporov.

Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, že Ukrajina bez podpory USA nemôže uspieť

Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, že Ukrajina bez podpory USA nemôže uspieť

DNES - 20:04Zahraničné

Českého premiéra Petra Fialu v utorok čaká niekoľkohodinové rokovanie v americkom Kongrese.

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa podarilo dostať pod kontrolu

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa podarilo dostať pod kontrolu

DNES - 18:59Zahraničné

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu.