• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

O skúsenostiach s infúznou terapiou vitamínom C

  • 8:34 03.02.2014
  • RIMAVSKÁ SOBOTA
O skúsenostiach  s infúznou terapiou vitamínom C

- hovoríme s pani doktorkou MUDr. Adelou Englerovou, onkologičkou z Rimavskej Soboty.

Pani doktorka, štatistiky ohľadom výskytu rakoviny sú nie len na Slovensku alarmujúce. Príčin jej vzniku je veľmi veľa- zlá životospráva, fajčenie, alkohol, infekcie, žiarenie, chemické látky. Mnohé z nich súvisia s voľnými kyslíkovými radikálmi. Ako sa vysvetľuje ich pôsobenie a ako sa naše telo vie proti nim brániť?

Voľné kyslíkové radikály vznikajú ako prirodzená súčasť metabolických procesov v našom organizme. Majú jednak pozitívny význam – podieľajú sa na ochrane organizmu pred cudzorodými časticami, aktivujú enzýmy. Na druhej strane, sú voľné radikály zodpovedné za poškodenie buniek a vznik rôznych ochorení.

Keď dôjde k nadprodukcii voľných kyslíkových radikálov v organizme, začnú poškodzovať zdravé tkanivo, aktivujú vznik ďalších voľných radikálov a organizmus sa dostáva do začarovaného kruhu poškodzovania vlastných tkanív a zhoršovania príznakov ochorenia.

Nadmerná produkcia voľných radikálov sa podieľa na vzniku pľúcnych, kardiovaskulárnych, onkologických a neurodegeneratívnych ochorení, ochorení tráviaceho traktu, pečene, pankreasu, obličiek a rôznych metabolických porúch. Podieľajú sa i na vzniku a priebehu ochorení centrálneho nervového systému, ako napríklad neuritíd, Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby, pri starnutí, ateroskleróze mozgu a pri epilepsii.

Odstraňovanie voľných radikálov z tela prebieha prostredníctvom tzv. antioxidačnej ochrany. Antioxidanty sú všetky systémy a látky, ktoré brzdia a tlmia voľné radikály. Medzi najznámejšie antioxidanty patria niektoré druhy vitamínov /C, A , E/, stopové prvky /selén, zinok/, enzýmy a iné zlúčeniny, napr. koenzým Q10, flavonoidy v zelenom čaji.

Spomenuli ste antioxidanty. Je ich možné doplniť stravou, teda perorálne, alebo tieto dávky nepostačujú? Môžete uviesť príklad?

Dávky antioxidantov, ktoré prijímame v potrave, nie sú postačujúce. Navyše sa v súčasnosti mnoho ľudí stravuje nezdravo, čo hladinu antioxidantov v organizme ešte znižuje.

A v prípade, že už človek trpí nejakým chronickým alebo onkologickým ochorením, potrebuje niekoľkonásobne vyššie dávky ako človek zdravý.

Napríklad pri podávaní vitamínu C ústami nie je možné dosiahnuť jeho adekvátne dávky v krvi, kvôli obmedzený transportným možnostiam v čreve, čiže veľké množstvo vitamínu C, ktorý prijmeme vo forme potravy, tabletiek či sirupov, sa z tela vylúči bez toho, aby v organizme zohral svoju dôležitú úlohu. Na dosiahnutie liečivých účinkov vitamínu C sú potrebné vysoké dávky, ktoré možno dodať organizmu len vnútrožilovým infúznym podaním.

Uviedli ste ako príklad infúznu terapiu vitamínom C. O akých dávkach vitamínu C hovoríme v prípade prevencie, a o akých v prípade liečby závažných ochorení ?

Preventívne odporúčame kúru infúznym vitamínom C na jar a na jeseň, 1x týždenne 4 týždne za sebou v dávke 7,5 g vitamínu C v 1 podaní.

Terapeuticky môžeme infúzny vitamín C využiť na liečbu reumatických a alergických ochorení, pri atopickej dermatitíde, pri herpetických infekciách, pri depresiách, pooperačne na lepšie hojenie rán, pri syndróme vyhorenia a samozrejme aj pri onkologických ochoreniach. Dávkovanie je vyššie ako pri preventívnom podaní a závisí od konkrétnej diagnózy, celkového stavu pacienta a od toho, či je ochorenie v akútnej alebo chronickej fáze.

Aké sú Vaše osobné skúsenosti s infúznou terapiou vitamínom C? Môžete nám uviesť nejaké príklady z Vašej praxe?

Za obdobie, počas ktorého podávame vitamín C v našej ambulancii, sme sa stretli s rôznymi diagnózami. Bez ohľadu na diagnózu však všetci pacienti potvrdili, že sa po infúziách vitamínu C cítia vitálnejší, majú viac energie a viac vládzu.

Pri onkologických pacientoch, okrem už vyššie spomenutého efektu, pozorujeme zvýšenú kvalitu života, pokles onko-markerov, lepšie zvládanie chemoterapie.

52-ročný pacient s karcinómom prostaty s metastázami v kostiach absolvoval externú rádioterapiu na prostatu. Po pol roku od ukončenia rádioterapia došlo k vzostupu PSA (prostatický špecifický antigén) na 14 ng/ml. Pacient z osobných dôvodov odmietol navrhovanú onkologickú liečbu. Absolvoval 2 mesačnú kúru infúznym vitamínom C, po ktorej bola kontrolným odberom zistená znížená hladina PSA na 4 ng/ml.

43-ročná pacientka s karcinómom prsníka po mastektómii, externej rádioterapii má diagnostikované metastázy v pľúcach aj v pečeni. Cestou spádového onkológa je liečená chemoterapiou, ktorá však nie je dostatočne účinná, nakoľko došlo k progresii metastáz. Pacientka pri príchode do našej ambulancie udáva vyčerpanosť, zvýšenú únavu, kašeľ a dýchavičnosť pri minimálnej námahe. U pacientky sme zahájili infúznu liečbu vitamínom C. V pláne je postupné zvyšovanie dávky. Liečbu sme zahájili dávkou 15 g vitamínu C 2x do týždňa prvý týždeň, 30 g vitamínu C 2 x do týždňa druhý týždeň, 60 g vitamínu C tretí týždeň a od 4. do 8. týždňa 75 g vitamínu C 2x do týždňa. Pacientka zatiaľ absolvovala 2 týždňovú liečbu. Udáva ústup kašľa a dýchavičnosti, nárast energie.
Z ďalších zaujímavých diagnóz a výsledkov by som rada spomenula pacientku s reumatoidnou artritídou, s výraznou bolestivosťou a edémom pravého zápästia. Pacientka odmietla antireumatiká, užívala iba vitamín C v infúziách. Bolestivosť ustúpila už po prvých infúziách, edém úplne vymizol do 3 týždňov od zahájenia liečby.

Aký vidíte prínos tejto terapie, a čo by ste odporučili lekárom a pacientom?

Vnímam to tak, že infúzna liečba vitamínom C poskytuje nové možnosti pacientom aj lekárom.

Lekárom, ktorí sa rozhodnú ponúknuť aj tento spôsob terapie, sa otvorí úplne nová cesta prístupu k pacientovi, nový spôsob liečby, nové obzory. Efekt sa zrazu objaví aj tam, kde je konvenčná terapia dlhodobo neúspešná alebo nedostatočná.

Život je príliš krehký a príliš krátky. Je dôležité, aby bola jeho kvalita čo najvyššia. Je na nás lekároch, aby sme našim pacientom umožnili prístup k liečbe, ktorá im zmierni utrpenie a zlepší prežívanie.

Rozhovor pripravila odborná redakcia Edukafarm

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.