• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Petržalčania žiadajú o zastavenie stavby Domino

  • 18:08 01.02.2014
  • BRATISLAVA
Petržalčania žiadajú o zastavenie stavby Domino

Vlastníci bytov z domu na Jasovskej ulici 2-12 v bratislavskej Petržalke vyzývajú petržalský stavebný úrad, aby bezodkladne vydal rozhodnutie o zastavení stavby polyfunčkného súboru Domino, ktorý vyrastá neďaleko ich okien.


Agentúru SITA o tom informovala jedna z vlastníkov bytov na Jasovskej ulici Monika Voleková. Existuje totiž podozrenie, že stavebník stavia nad rámec schváleného stavebného povolenia.

Mestská časť Petržalka už v decembri 2013 stavebníka obytného súboru Domino vyzvala na pozastavenie prác. Stavebník však aj napriek tomu v prácach pokračuje. Mestská časť Petržalka tvrdí, že v tomto prípade nemôžu nič robiť, iba čakať na stanovisko okresného úradu, ktorému už dodali všetky podklady.

Práce na stavbe zastavili na tri týždne

Podľa Milína Kaňuščáka, konateľa investorskej spoločnosti Subcentro s.r.o., ktorá stojí za výstavbou bytových domov, práce na stavbe zastavili na približne tri týždne.

„Stavebný úrad sme požiadali, aby nám do 15 dní vyznačil v overenej dokumentácii v stavebnom konaní, ktoré práce nám neodporúča realizovať,“ uviedol Kaňuščák. Ako dodal, odpoveď nedostali. Stavebník však má záväzky voči klientom – budúcim vlastníkom bytov i voči dodávateľom, preto stavajú ďalej podľa platného stavebného povolenia.

Konateľ spoločnosti, ktorá stojí za výstavbou obytného súboru Domino, tvrdí, že má platné stavebné povolenie i overenú dokumentáciu v stavebnom konaní, na základe ktorej stavajú. Opak však hovoria vlastníci bytov na Jasovskej, ktorej pred oknami nový objekt vyrastá.

Podľa obyvateľov je stavba v rozpore so stavebným povolením i územným rozhodnutím. Ako za vlastníkov bytov informovala Monika Voleková, podľa zistení Slovenskej stavebnej inšpekcie je stavba posunutá o približne dva metre bližšie k ich domu.

Výstavba trápi i primátora

Obyvatelia domu na Jasovskej ulici okrem iného vyzývajú Okresný úrad Bratislava – odbor výstavby a bytovej politiky a Oddelenie štátneho stavebného dozoru, aby rozhodli o podnete vlastníkov bytov na Jasovského a preskúmali rozhodnutie o povolení stavby, o zmene stavby pred dokončením a rozhodli o zastavení prác predbežným opatrením.

„Podnet sme poslali úradu ešte 14. októbra 2013 a úrad ho doteraz skúma. Ani tri mesiace od jeho podania úrad nerozhodol,“ vysvetlila Voleková. Výstavba však trápi aj bratislavských mestských poslancov, primátora Milana Ftáčnika preto vo štvrtok 30. januára na zasadnutí zastupiteľstva zaviazali, aby podnikol všetky dostupné kroky k dočasnému prerušeniu stavebných prác na výstavbe objektu Domino v Petržalke.

„Keďže je mesto Bratislava účastníkom konania, veríme, že primátor a mestskí poslanci budú konať v záujme občanov, ktorí si ich zvolili,“ uvádzajú vlastníci bytov z domu na Jasovskej.

Obyvatelia z domu pri rozostavanom objekte Domino spolu s niektorými mestskými i miestnymi poslancami sa v sobotu rozhodli svoj názor vyjadriť aj pokojným protestom. Spolu na obed pred rozostavaným objektom vytvorili ľudskú reťaz. Ako informovala Voleková, sobotňajšie stretnutie bolo pokojné a bez problémov či nepríjemností.

Nebránili robotníkom v práci

„Nenarušili sme priebeh stavebných prác a nebránili sme ani robotníkom v práci,“ dodala s tým, že v čase stretnutia obyvateľov z neďalekého domu mali robotníci navyše obednú prestávku.

Rozhodnutie o umiestnení stavby vydalo v roku 2007 ešte bývalé vedenie Petržalky a právoplatnosť nadobudlo pred viac ako tromi rokmi. Mestská časť následne vydala 27. októbra 2011 rozhodnutie o povolení spomínanej stavby, ktoré vychádzalo z rozhodnutia o jej umiestnení a ďalších vyjadrení a stanovísk.

Pôvodne tu mali byť byty, nájomné bývanie pre seniorov, ale aj hotel. Dnes tu podľa vedenia Petržalky majú byť len byty a nájomné bývanie pre seniorov. Z pohľadu mestskej časti nejde o negatívnu zmenu, keďže hotel by bol pre okolie náročnejší a znamenal by aj väčší pohyb ľudí a áut.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.