• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Smer podľa KDH mladým nepomáha, snaží sa získať si hlasy

  • 12:48 01.02.2014
  • BRATISLAVA
Smer podľa KDH mladým nepomáha, snaží sa získať si hlasy

Smer-SD sa podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka už teraz snaží ovplyvniť nasledujúce parlamentné voľby vo svoj prospech. Ako Moravčík povedal pre agentúru SITA, Smer-SD umelo vytvára pracovné miesta, čo môže ovplyvniť výsledok parlamentných volieb v prospech vládnej strany.

Peniaze sa prejedia

Ako príklad Moravčík uviedol manipuláciu štatistík nezamestnanosti mladých cez vytváranie dočasných pracovných miest platených z eurofondov. „Výsledkom bude ilúzia zlepšenia zamestnanosti mladých po dobu, kým sa peniaze neminú. Z doteraz zverejnených informácií vyplýva, že veľká časť z plánovaných 200 mil. eur má poslúžiť práve na tento účel. Na 200 miliónoch pre mladých tak zarobí najmä Smer-SD, pretože mu pomôžu v predvolebnej kampani. Pre mladých to však žiadna výhra nebude, peniaze sa totiž prejedia a ich nezamestnanosť opäť výrazne vzrastie,“ zdôraznil Moravčík.

To, že vláde Smeru-SD podľa Moravčíka nezáleží úprimne na mladých, dokazujú aj kroky, ktoré doteraz urobila. „Začala ich cez odvody oberať o časť ich zárobkov z brigád, znížila ich príjmy na absolventskej praxi zo životného minima na jeho 60 percent a zhoršila dostupnosť študentských pôžičiek. Smer-SD tak poškodil desiatky tisíc mladých ľudí, ktorým zhoršil životnú úroveň. Teraz sa tvári, že pomáha,“ upozornil Moravčík.
Zvýhodňujú dotované firmy

Pravdou však podľa neho je, že zvýhodňuje firmy, ktoré sa k dotáciám dostanú, a znevýhodňuje ostatné. Zvýhodňuje tiež uchádzačov o dotované pracovné miesta a znevýhodňuje ostatných. Peniaze z eurofondov by podľa neho bolo lepšie použiť na motiváciu firiem poskytovať odbornú prax počas školy a na odvodové prázdniny pre absolventov, ktorí sú poškodení súčasným, zle fungujúcich školstvom.

Premiér Robert Fico ohlásil na poslednej Rade solidarity a rozvoja zámer využiť 200 mil. eur v rokoch 2014 a 2015 na podporu zamestnanosti mladých. Tri štvrtiny týchto peňazí majú pochádzať z programov Európskej únie a štvrtina zo štátneho rozpočtu. Premiér s ministrom práce plánujú pokračovať v projekte preplácania miezd z eurofondov. Štát naň už minulý rok vyčlenil 70 miliónov eur, o ktoré sa mohli uchádzať firmy. Následne sa im štát zaviazal preplácať minimálnu mzdu a odvody pre novo zamestnaných mladých ľudí počas jedného roka, pričom firmy museli sľúbiť, že každé takéto pracovné miesto udržia ešte ďalších šesť mesiacov bez dotácie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

DNES - 10:58Domáce

Páchateľa na mieste zadržali, fyzickému konfliktu mala predchádzať hádka.

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

DNES - 10:31Domáce

Alojz Hlina verí, že občianska spoločnosť sa proti návrhu vzoprie.

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

DNES - 10:20Domáce

Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody sú v štádiu vyšetrovania.

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

DNES - 9:59Domáce

Zrážky budú počas víkendu len výnimočné, po snežení príde zmena.

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

DNES - 9:56Domáce

Diaľniční policajti zastavili vodiča pre prekročenie rýchlosti. Rýchlo však zistili, že má na svedomí viac priestupkov.