• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Cudzinci majú na Slovensku ťažký život, tvrdí aktivistka

  • 12:30 01.02.2014
  • BRATISLAVA
Cudzinci majú na Slovensku ťažký život, tvrdí aktivistka

Problémom Slovenska je, že štát nemá názor na to, akým spôsobom chce riadiť migráciu na Slovensko. Pre agentúru to uviedla Zuzana Števulová z Ligy za ľudské práva.


Ako dodala, hovorí sa napríklad o tom, že chceme vysokokvalifikovaných cudzincov, ale nerobíme takmer žiadne účinné opatrenia na to, aby sme ich pritiahli. V stredu vláda schválila Návrh integračnej politiky SR, ku ktorému sa Liga za ľudské práva stavia veľmi kriticky.

Nedostatok informácií pre cudzincov

Na Slovensku žije podľa štatistík 25 529 štátnych príslušníkov tretích krajín s legálnym pobytom. Ide o jeden z najnižších počtov v celej Európskej únii. Slovensko je napriek nízkemu počtu cudzincov treťou najhoršie integrujúcou krajinou.

Návrh integračnej politiky identifikuje niektoré kľúčové problémy, prečo máme v tejto oblasti také medzery. Cudzinci nemajú dostatok adekvátnych informácií, ktoré by im pomohli začleniť sa. Zjavné sú komunikačné problémy na úradoch. Mnohé integračné aktivity zase zabezpečuje výlučne tretí sektor. V neposlednom rade prevládajú v slovenskej spoločnosti predsudky, strach a stereotypy, píše sa vo vládnom materiáli.

Byrokracia a neprehľadné zákony

Zástupkyne Ligy za ľudské práva boli členkami expertnej skupiny, ktorú rezort práce poveril vypracovaním podkladov pre integračnú politiku. Dôvodom pre jej vznik bolo, že doterajšiu koncepciu integrácie cudzincov a integráciu cudzincov kritizovali domáci a zahraniční odborníci, vysvetľuje Števulová. Aj oni kritizovali byrokraciu a náročnosť konaní, ktoré cudzinci musia absolvovať, neprehľadné zákony, právnu neistotu, a tiež veľkú prísnosť najmä pri udeľovaní občianstva.

Števulová konštatuje, že bez relevantných analýz nemáme odpoveď na to, v ktorých oblastiach by bol príchod migrantov prínosom. Ten by sme mohli zaznamenať vo vyššej zamestnanosti či obehu tovarov. Prispeli by tiež k zníženiu demografickej krízy. "Dôraz sa kladie len na bezpečnosť a vytváranie fiktívneho pocitu ohrozenia zo strany migrantov, čo vedie k čoraz prísnejším zákonom. Pritom, podľa nás, toto vytváranie pocitu ohrozenia vôbec nezodpovedá skutočnej realite a štát tým stráca konkurenčnú výhodu v porovnaní s inými krajinami EÚ, ktoré si prínosy migrácie uvedomujú a využívajú ich," napísala Števulová. Cudzinci majú u nás veľmi ťažký život, podľa Števulovej za to môže aj skutočnosť, že o pozitívach migrácie sa vôbec neinformuje. Zároveň dodáva, že o migrácii a integrácii sa v podstate nevedie verejná diskusia.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.