• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Dubovcová z Bratislavy problémy nevyrieši, mysí si Fico

  • 19:19 31.01.2014
  • BRATISLAVA
Dubovcová z Bratislavy problémy nevyrieši, mysí si Fico

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová by si nemala myslieť, že z Bratislavy od zeleného stola vyrieši problémy Slovenska, povedal v piatok premiér SR Robert Fico pri príležitosti otvorenia nového odletového terminálu na letisku Poprad - Tatry.


Presun by bol komplikovaný

Ak sa chce Dubovcová zaujímať o marginalizované skupiny, o to, čo sa deje s Rómami, tak by mala byť bližšie k týmto ľuďom, vyhlásil premiér. Nechápe, prečo je z prípadného sťahovania nervózna a zvoláva tlačové besedy, reagoval Fico na mimoriadny brífing, ktorý Dubovcová zvolala vo štvrtok vo svojom sídle.

Tu vysvetlila, že z organizačného hľadiska by bol jej presun komplikovaný a štát by napríklad už len za odstupné pre súčasných zamestnancov zaplatil sumu vo výške ročného rozpočtu úradu. "Myslím si, že by si mala sadnúť s pánom predsedom parlamentu. Mali by tento zámer prerokovať, pretože ak si pani Dubovcová myslí, že z Bratislavy od zeleného stola vyrieši problémy Slovenska, tak je na veľkom omyle. Je to racionálny návrh, o ktorom treba hovoriť, nie hneď sa vzrušovať," povedal premiér.

Bližšie by mali ísť i ministerstvá

Ombudsmanka Dubovcová premiérovi Ficovi odkazuje, že ak by mal byť verejný ochranca práv čo najbližšie k problémom, na ktoré poukazuje, tak by bolo správne presťahovať aj vládu alebo minimálne niektoré ministerstvá. Dubovcová hovorí napríklad o ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. "Boli by tak bližšie k problémom, na ktoré poukázal verejný ochranca práv, aby ich oni mohli riešiť," napísala vo vyhlásení, ktoré poskytla agentúre SITA.

Dubovcová podľa vlastných slov už od prvého dňa vo funkcii navrhuje, aby mala Kancelária verejného ochrancu práv osem regionálnych pracovísk, keďže úlohou verejného ochrancu práv je podieľať sa na ochrane základných práv a slobôd zisťovaním nedostatkov, poukazovaním na ne a navrhovaním opatrení. "Ich riešenie je však plne v rukách výkonnej moci," dodala.

Košice by ombudsmanku privítali

Sídlo verejného ochrancu práv by sa malo presťahovať na východ, konkrétne do sídla Ústavného súdu v Košiciach. Navrhuje to predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý chce už v marci predložiť návrh zákona, ktorý by túto zmenu zaviedol. "Predpokladám, že sa tak úrad ombudsmana bude môcť oveľa dôslednejšie zaoberať touto problematikou," povedal Paška vo svojom prejave v parlamente.

Paška tvrdí, že by mala ombudsmanka sídliť bližšie k problematickým oblastiam. Primátor Košíc Richard Raši konštatoval, že ombudsmanku v Košiciach veľmi radi privítajú a nájdu jej istotne vhodnejšie priestory, ako sú tie na Ústavnom súde SR. Paška tiež tvrdí, že jej navrhol, aby sa presťahovala do Banskej Bystrice, čo však podľa jeho slov odmietla. "Celý ansámbel, všetci spolupracovníci sú bunka SDKÚ-DS z Bratislavy a je pre nich nepredstaviteľné, aby museli odísť z Bratislavy," vyhlásil Paška.

Úrad verejného ochrancu práv dnes dáva na prenájom budovy 70 % svojho rozpočtu, čo ombudsmanka Dubovcová dlhodobo kritizuje. "Využijem všetky kompetencie, aby sme zmenili zákon tak, aby sídlo ombudsmana bolo v priestore, ktorý je blízky z hľadiska problematiky týchto vzťahov," povedal Paška. Jeho prejav následne vyvolal ostrú reakciu opozície. "Keď už môžete mať v košickom mestskom parku vilu, tak tam spravte aj sídlo ombudsmana," odkázal Paškovi nezaradený poslanec Alojz Hlina. Paška označil mimoriadnu schôdzu ako lavínu invektív a urážok zo strany opozície na adresu Smeru. Zdôraznil, že polícia musí vždy stáť na strane občanov, ktorých práva sú porušované.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Martina Šimkovičová: Zákon o STaR chceme predložiť na vládu budúci týždeň

Martina Šimkovičová: Zákon o STaR chceme predložiť na vládu budúci týždeň

DNES - 12:25Domáce

Upravenú verziu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by malo Ministerstvo kultúry SR zaradiť na rokovanie vlády v ďalšom aprílovom týždni.

Taraba: MŽP sa dohodlo s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

Taraba: MŽP sa dohodlo s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

DNES - 12:24Domáce

Ministerstvo životného prostredia SR sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania.

Do všetkých expozícií vo Vlkolínci by po novom mali vyberať jednotné vstupné

Do všetkých expozícií vo Vlkolínci by po novom mali vyberať jednotné vstupné

DNES - 11:46Domáce

Mesto Ružomberok predstavilo nový koncept fungovania lokality UNESCO Vlkolínec.

SHMÚ: Na hory sa vracajú zimné podmienky, rizikom budú nižšie nočné teploty

SHMÚ: Na hory sa vracajú zimné podmienky, rizikom budú nižšie nočné teploty

DNES - 10:18Domáce

V utorok sa začalo avizované obdobie teplotne podnormálneho počasia, s častými, avšak nevýraznými zrážkami, od stredných polôh snehovými.

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

DNES - 10:10Domáce

Najdôveryhodnejším politikom je novozvolený prezident a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.