• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

Poslanci Smeru sa nezúčastnia maškarády v parlamente

  • 13:50 10.03.2013
  • BRATISLAVA
Poslanci Smeru sa nezúčastnia maškarády v parlamente

Poslanci vládneho Smeru-SD sa budú držať svojich vyhlásení a nezúčastnia sa maškarády, za ktorú považujú návrh opozičných strán na podanie obžaloby na prezidenta Ivana Gašparoviča.

"Je to bezdôvodné. Tému, ktorú opozícia sledovala, už témou ani nie je," uviedla pre agentúru SITA predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

Zákonodarcovia vládnej strany však podľa jej slov budú prítomní v parlamente a minimálne plánujú v pléne podať procedurálny návrh, aby schôdza pokračovala aj po 19:00, ak sa rokovanie neskončí skôr.

Mimoriadna schôdza parlamentu k návrhu obžaloby prezidenta Ivana Gašparoviča bude pokračovať v utorok 12. marca o 13:00 tak, ako to pri jej prerušení 14. februára navrhol predsedajúci schôdze Ján Figeľ.

Návrh na obžalobu hlavy štátu predložilo do parlamentu päť opozičných strán, podľa ktorých Gašparovič pri rozhodnutí nevymenovať národnou radou zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora prekročil svoje ústavné právomoci.
Pavol Paška púšťal videá

Predseda národnej rady Pavol Paška (Smer-SD) považuje opozičnú iniciatívu za politicky i právne nezmyselnú. "Zhrniem to do veľmi jednoduchého politického posolstva. Toto sa nemalo stať. Je to zásah do krátko budovaného a krehkého demokratického systému," uviedol Paška v parlamente v polovici februára.

Predseda národnej rady vystúpil okamžite po otvorení 15. schôdze NR SR, nenechal predtým ani vystúpiť predkladateľa, aby predniesol návrh na obžalobu.

Takýto postup umožňuje Paškovi rokovací poriadok, podľa ktorého ako šéf parlamentu môže vystúpiť kedykoľvek, keď o to požiada.

Parlamentom zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša označil Paška za politicky manipulovateľného a nelegitímne zvoleného kandidáta. Keďže Smer-SD podobne ako v minulosti s problémami okolo voľby nechce mať nič spoločné, Paška vyzval poslanecký klub Smeru-SD, aby opustil rokovaciu sálu, čo vládni poslanci okamžite urobili.
O prerušenie požiadala Žitňanská

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská neskôr požiadala o prerušenie zasadnutia s tým, aby schôdza pokračovala v dôstojnejších podmienkach.

Plénum jej návrh odobrilo všeobecným súhlasom. Predsedajúci schôdze Ján Figeľ následne rokovanie prerušil s tým, že poslanci sa zídu 12. marca. S takýmto postupom však nesúhlasil predseda parlamentu a asi desať minút po prerušení rokovania zvolal poslanecké grémium.

Ak by Smer-SD vtedy v sále mal čo len jedného poslanca, ktorý by povedal, že s prerušením rokovania nesúhlasí, muselo by sa o prerušení hlasovať. Opozícia by na prerušenie schôdze v tom prípade nemala dosť hlasov.


Návrh predložil Poliačik

Predkladateľ návrhu obžaloby na hlavu štátu Martin Poliačik (SaS) argumentuje, že prezident pri rozhodnutí nevymenovať Čentéša za generálneho prokurátora prekročil svoje ústavné právomoci.

Gašparovič podľa jeho slov konal svojvoľne, ani jeden z prezidentom uvedených dôvodov nespĺňa kritérium na nevymenovanie kandidáta. "Prezident založil svoje rozhodnutia na dôvodoch, ktoré nesúvisia s osobou kandidáta," konštatoval Poliačik s tým, že Čentéš nemohol ovplyvniť priebeh hlasovania v národnej rade a nezodpovedal zaň.

Poslanec za SaS nepovažuje za relevantnú námietku hlavy štátu na tzv. politickosť kandidáta, keďže každého nominanta v národnej rade volia politici.

Takisto nesúhlasí s relevanciou prezidentovej námietky v podobe Čentéšovej skartácie spisu poslanca Igora Matoviča, kde podľa Poliačika uvádza prezident nepresné a nepravdivé skutočnosti. Hlave štátu poslanec liberálov vyčíta, že nerozhodla v primeranej lehote, čím nezabezpečila riadny chod ústavných orgánov.
Prezident podľa Figeľa porušil ústavu

Predseda KDH Ján Figeľ predtým v rozprave konštatoval, že prezident svojou nečinnosťou a svojvôľou porušil ústavu, preto je podanie návrhu na jeho obžalobu plne opodstatnené.

Gašparovič ignorovaním rozhodnutia parlamentu o zvolení Jozefa Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora podľa Figeľa bezprecedentne zasiahol do vzťahu medzi zákonodarnou a výkonnou mocou v štáte. "Prezident nadradil svoje rozhodnutie nad vôľu parlamentu," konštatoval Figeľ.

Hlava štátu podľa neho vedome konala tak, aby sa Čentéš nestal generálnym prokurátorom, čo dokumentujú viaceré Gašparovičove vyjadrenia. Smer-SD podľa Figeľa chce mať svojho generálneho prokurátora. Fico a Gašparovič podľa neho konajú v zhode. Gašparovič si podľa Figeľa nectí úrad prezidenta demokratickej krajiny.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ÚVZ SR varuje: Tieto kozmetické výrobky sú nebezpečné

ÚVZ SR varuje: Tieto kozmetické výrobky sú nebezpečné

DNES - 12:26Domáce

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov.

Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

DNES - 11:21Domáce

Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám.

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

DNES - 10:45Domáce

Beňu zadržali v africkej Konžskej demokratickej republike.

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

DNES - 9:37Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu.

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

DNES - 9:06Domáce

Premávka v hlavnom meste sa spomaľuje.