• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Doplňujúce komunálne voľby ovládli kandidáti Smeru-SD

  • 12:14 10.03.2013
Doplňujúce komunálne voľby ovládli kandidáti Smeru-SD

Vhadzovanie volebného lístka do urny počas voľby nového starostu obce v obci Zemianske Kostoľany v rámci doplňujúcich volieb do orgánov samospráv obcí.Foto: SITA/Tomáš SomrBRATISLAVA 10. marca (WEBNOVINY) - V doplňujúcich komunálnych voľbách v niektorých slovenských obciach, ktoré sa konali v sobotu, zvíťazili starostovia kandidujúci za stranu Smer-SD.

Kandidáta za Smer-SD zvolili občania v siedmich zo štrnástich obcí, v ktorých nového starostu volili.

Za nimi skončili nezávislí kandidáti, tí uspeli v piatich obciach.

Kandidáta za Smer-SD zvolili občania v obci Pukanec v okrese Levice, kde sa novým starostom stal konštruktér špeciálnej techniky Ján Rievaj.

V Kozelníku v okrese Banská Štiavnica sa starostkou stala administratívna pracovníčka Eva Petáková, kandidujúca za Smer-SD, ktorá bola jedinou kandidátkou. Nového starostu majú aj vo Vidinej v okrese Lučenec, kde je novým starostom 67-ročný dôchodca Jozef Kuceja (Smer-SD).

Obrazom: Doplňujúce voľby starostov


V prešovskom kraji mali kandidáti za Smer-SD menší úspech, z troch obcí ho zvolili len v najmenšej obci Ondavka, kde sa starostom stal Andrej Marčišin ako jediný kandidát.

V ostatných dvoch obciach volili občania nezávislých kandidátov. Starostu kandidujúceho za Smer-SD si zvolili aj v obci Stupné v okrese Považská Bystrica, novým starostom je 38-ročný zastupujúci starosta Peter Krajčoviech (Smer, HZDS) i v obci Polianka v okrese Myjava, kde sa novým starostom stal Dušan Mockovčiak (Smer-SD). V Žilinskom kraji volili nového starostu v obci Podbiel v okrese Tvrdošín, zvíťazil 38-ročný Slavomír Korčuška (Smer-SD).

Nezávislí kandidáti mali najväčší úspech v Prešovskom kraji, kde nového starostu volili v troch obciach, z toho v dvoch zvíťazil nezávislý kandidát.

V obci Údol v okrese Stará Ľubovňa bol výsledok tesný, len o desať hlasov zvíťazil doterajší starosta Štefan Arendáč a porazil tak svojho zástupcu Miroslava Knapa. Vysokú účasť voličov zaznamenali v obci Stráne pod Tatrami, kde s podporou 329 voličov zvíťazil Ján Badžo.

Voľby sa mali konať aj v Harakoviciach v okrese Levoča, o post starostu však opäť nikto nemal záujem, starostu budú preto voliť pravdepodobne na jeseň. Nezávislých kandidátov v doplňujúcich komunálnych voľbách zvolili v dvoch zo štyroch obcí Banskobystrickom kraji.

V Hradišti v okrese Poltár zvíťazil 58-ročný technik Pavol Lašák, ktorý bol jediným kandidátom a do volieb bol zastupujúcim starostom. Starostom v Rapovciach v okrese Lučenec sa stal zastupujúci starosta 59-ročný agronóm Ladislav Sóky. Nezávislú kandidátku zvolili aj v Zemianskych Kostoľanoch v Trenčianskom kraji.

Starostke Zemianskych Kostolian Helene Kováčovej zanikol mandát po tom, ako ju Krajský súd v Trenčíne v júni minulého roka uznal vinnou z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Na post starostky obce sa však už nevráti, svoj hlas jej odovzdalo 256 z celkovo 1403 oprávnených voličov. Obec povedie nezávislá kandidátka Jana Školíková, ktorá získala podporu 347 voličov.

V Košickom kraji volili nového starostku iba v obci Luhyňa v okrese Trebišov, s 99 hlasmi zvíťazila Mária Sedláčeková (KDH).

Nového starostu v obci Luhyňa volili potom, čo sa predchádzajúci starosta vzdal svojej funkcie. Starostu Dolného Srnia v okrese Nové Mesto nad Váhom Petra Petkova odvolali občania v referende 8. septembra minulého roku.

Do kresla sa pokúsil ako kandidát strany Smer-SD opäť vrátiť, tento raz však neúspešne. V sobotu z volieb vzišiel ako víťaz Miroslav Skovajsa (Národ a spravodlivosť), ktorý získal 314 hlasov. Doplňujúce voľby v slovenských obciach prebehli bez problémov.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.