• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Neočistené chodníky a strechy sú v zime častým zdrojom úrazov

  • 11:39 29.01.2014
  • BRATISLAVA
Neočistené chodníky a strechy sú v zime častým zdrojom úrazov

Aby úraz poisťovňa preplatila zo zodpovednostnej poistky, musí byť bez najmenších pochybností preukázaná príčinná súvislosť medzi zanedbaným chodníkom a vzniknutým úrazom.

Šmykľavé chodníky pred bytovkami alebo rodinnými domami bývajú v zime pre chodcov postrachom. A nielen zdravie je v ohrození, ale aj majetok. Napríklad auto zaparkované v blízkosti strechy, z ktorej môže na kapotu dopadnúť snehová nádielka. 

V prvom rade si treba ujasniť, kto je za čistotu a úpravu priľahlých chodníkov k danej nehnuteľnosti zodpovedný. V prípade rodinných domov je to vlastník nehnuteľnosti, ale u bytových domov je niekoľko možností. Nedostatky v schodnosti chodníkov je povinné odstraňovať spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov (ak bývalí nájomníci byty odkúpili do svojho súkromného vlastníctva a spravujú si spoločné veci sami), správca bytov alebo bytové družstvo v prípade družstevných bytov. Ak nie je zrejmé, kto nesie zodpovednosť, treba sa informovať na mestskom alebo obecnom úrade.

Vrstva snehu na chodníku či zľadovatený povrch môžu mať za následok pošmyknutie a následne úraz, ktorý môže zanechať aj trvalé následky na zdraví. Vtedy je na mieste pýtať sa, kto nesie vinu a ako si ujmu uplatniť.

Poistné plnenie možno získať z dvoch zdrojov, a to ak poškodená osoba je poistená, čiže má uzavretý nejaký druh životnej poistky a môže sa uspokojiť s plnením z tejto poistky. Treba mať však na mysli, že v základnom balíku nie je zahrnuté krytie následkov úrazu. Je potrebné sa pre tento prípad pripoistiť. V ponuke pripoistení je možnosť vybrať si či už finančnú náhradu, napríklad pre prípad trvalých následkov úrazu, hospitalizáciu, odškodné za pracovnú neschopnosť, chirurgický zákrok, alebo aj všetko spolu. Úraz bude následne hradený do výšky poistnej sumy. Poisťovňa bude následne žiadať regres od zodpovednej osoby, teda správcu budovy.

Druhou možnosťou je, že poškodená osoba sa obráti na vlastníka nehnuteľnosti. Ak majiteľ má svoju nehnuteľnosť poistenú, zodpovednosť za škodu je už súčasťou tohto poistenia. Chodník pred domom je takisto už zahrnutý do zodpovednosti z vlastníctva nehnuteľnosti, preto, ak na ňom dôjde k úrazu, poisťovňa za vlastníka domu, teda poisteného, nahradí škodu vzniknutú inému na živote a zdraví, vrátane nárokov na náhradu vynaložených nákladov za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, nemocenské poistenie a dôchodkové zabezpečenie.

V prípade bytovej zástavby možno získať poistné plnenie z poistenia všeobecnej zodpovednosti, ak toto poistenie má správca bytovky uzavreté. Poistenie zodpovednosti za škodu vlastníkov bytov a nebytových priestorov sa vzťahuje na zodpovednosť všetkých vlastníkov za škodu spôsobenú iným osobám.

Aby úraz poisťovňa preplatila zo zodpovednostnej poistky, musí byť bez najmenších pochybností preukázaná príčinná súvislosť medzi zanedbaným chodníkom a vzniknutým úrazom. V takom prípade má poistený nárok žiadať odškodné od zodpovednej osoby – správcu komunikácie či vlastníkov bytových alebo rodinných domov. Poškodený má nárok nielen na bolestné, ale aj na náhradu napríklad vecnej škody, ako sú poškodený odev, rozbité okuliare, mobil a podobne.

TASR informovala Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne, a. s., Vienna Insurance Group.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.