Medvede musia pred príchodom zimy prijať až desaťkrát viac kalórií ako počas jarných či letných mesiacov. Toto obdobie intenzívneho kŕmenia sa odborne nazýva hyperfágia. Na sociálnej sieti o tom informovala enviroorganizácia WWF Slovensko, ktorá zároveň upozorňuje na možné riziká a prevenciu.
„Často spia len tri až štyri hodiny denne a väčšinu času venujú hľadaniu potravy. V prírode je stále dostupné ovocie a lesné plody a zároveň dozrievajú energeticky bohaté žalude a orechy,“ priblížili situáciu ochranári z WWF.
Riziko priblíženia k obydliam
Odborníci tvrdia, že ak majú medvede málo prirodzenej potravy, môžu prejsť veľké vzdialenosti aj mimo svojich bežných teritórií a častejšie zavítať do blízkosti ľudských sídiel. Tam ich je možné vidieť napríklad na poliach s kukuricou.
Zároveň môžu zvieratá omnoho intenzívnejšie brániť zdroj potravy, ktorý našli. Podľa ochranárov môže ísť napríklad o popadané ovocie v sadoch alebo o nezabezpečený komunálny odpad.
Zásady bezpečnosti v prírode
Organizácia WWF Slovensko preto dôrazne odporúča nenechávať v prírode ani pri obydliach zvyšky jedla a odpad. V lesoch by sa mali ľudia pohybovať výlučne po vyznačených turistických trasách a mali by o sebe dať vedieť napríklad bežným rozhovorom.
Ochranári radia byť obzvlášť opatrní za šera a po zotmení. Majitelia by mali mať svojich psov počas prechádzok neustále pod kontrolou a na vôdzke.
Rešpektovaním potrieb medveďov počas hyperfágie podľa environmentalistov pomáhame znižovať riziko zbytočných konfliktov a aktívne podporujeme bezpečné spolužitie ľudí a divokej prírody.







