• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Za týranie detí môže zle nastavený systém, tvrdí psychológ

  • 13:30 25.01.2014
  • BRATISLAVA
Za týranie detí môže zle nastavený systém, tvrdí psychológ

Systém starostlivosti o deti na Slovensku je nastavený tak, že umožňuje ich týranie, povedal v sobotnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko psychológ Štefan Matula.

Reagoval tak na celonárodný prieskum, podľa ktorého zažilo psychické alebo fyzické násilie približne každé piate dieťa na Slovensku. Ak by sme podľa predsedu nadácie Úsmev ako dar Jozefa Mikloška úplne zakázali fyzické tresty, hrozí nárast psychického týrania detí, keďže fyzické a psychické týranie ide ruka v ruke.

Chystajú detského ombudsmana

Po prípade utýranej Lucky z bratislavského Ružinova z jesene 2012 sa podľa Mariany Kováčovej z Centra pre týrané deti Slniečko v Nitre urobilo veľa pre zlepšenie systému ochrany detí. Ako povedala v diskusii, podľa jej informácií sa už pripravuje aj sľubovaný úrad detského ombudsmana. Posilnili sa počty sociálnych pracovníkov. Kováčová zároveň upozornila, že chýba sociálna terénna práca.

Urobené kroky pochválil aj Jozef Mikloško. Myslí si však, že sociálnych pracovníkov by mohlo byť aj viac. Prvé signály o týraní detí sa dajú zachytiť už v škole, cez spolužiakov a učiteľov, doplnil psychológ Štefan Matula.

Chýbajú ale psychologické poradne, ktoré by mohli pomôcť deťom i rodičom. "Tu sa jedná o sociálne a psychologicky slabé rodiny," zdôraznil Matula s tým, že časť rodín svoje problémy zvládnuť vie, vyrovná sa s nimi, no stále je tu časť, ktorá to nedokáže.

Fyzické tresty sú bežné

Diskutujúci sa v relácii Slovenského rozhlasu, RTVS zhodli, že kompetencie sociálnych pracovníkov posilňovať netreba. Dôležité je posilniť spoluprácu všetkých, čo sú zapojení systému ochrany rodín a detí - sociálnych pracovníkov, škôl, lekárov a ďalších. Napríklad pred každým vyňatím dieťaťa sociálnymi pracovníkmi do ústavnej starostlivosti by sa podľa Jozefa Mikloška z nadácie Úsmev ako dar mala stretnúť široká rodina. Takto by sa dalo predísť unáhleným riešeniam sociálnych pracovníkov.

Psychológ Štefan Matula tvrdí, že spoznať navonok, že niekto týra svojho partnera a deti sa nedá. Čím je človek vzdelanejší, tým ubližuje sofistikovanejšie. Podľa Matulu skoro 50 percent detí zažívalo v svojom detstve fyzické tresty a je pravdepodobné, že tieto deti v dospelosti budú postupovať rovnako. stupovať rovnako.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.