• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Slovensko by malo byť na pandemickú chrípku pripravené

  • 16:14 21.01.2014
  • BRATISLAVA
Slovensko by malo byť na pandemickú chrípku pripravené

Slovensko vlastnú pandemickú vakcínu síce vyrábať nebude, ale na prípadnú pandemickú chrípku by malo byť pripravené.

Ako konštatuje ministerstvo zdravotníctva (MZ) v materiáli určenom pre vládu, v rámci jeho pôsobnosti je na poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti v čase pandémie pripravených 59 lôžkových zariadení.

Tie majú vypracované pandemické plány a ich krízové štáby minimálne raz ročne prerokovávajú pripravenosť. Zdravotnícke zariadenia by mali byť schopné vytvoriť celkovo 7 700 reprofilizovaných lôžok a vyčleniť pre ne 3 550 zdravotníkov.
Pripravenosť Slovenska môžu zabezpečiť vakcíny

Podľa odhadov by prípadná pandemická chrípka mohla postihnúť 25 až 45 percent populácie, hospitalizáciu by si vyžiadalo 81 tisíc až 147 tisíc osôb. V tom istom čase by podľa prepočtov MZ hospitalizáciu potrebovalo 20 500 až 36 500 ľudí.

"Tento počet mnohonásobne prekračuje súčasné kapacity infektologických pracovísk zdravotníctva Slovenskej republiky. Z uvedeného dôvodu sa predpokladá na poskytovanie zdravotnej starostlivosti využitie ubytovacích a stravovacích kapacít v pôsobnosti iných rezortov a ďalšie, čo bude vyžadovať vyhlásenie núdzového stavu v Slovenskej republike," uvádza sa v správe o zabezpečení Slovenska na pandémiu chrípky.

Ako ďalej vyplýva z materiálu, jednou z možností ako zvýšiť pripravenosť Slovenska na pandemickú chrípku je zabezpečenie pandemických vakcín. Tie by mohol štát nakupovať spoločne s ostatnými členskými krajinami Európskej únie. MZ predpokladá, že spoločné obstarávanie prinesie lepšie cenové podmienky ako i zabezpečenie vakcín aj v prípade ich nedostupnosti pre menšie trhy. Tendre by mali byť vyhlásené v druhej polovici roka, krajiny EÚ by mohli následne kontrakty podpisovať koncom roka.

Rezort zdravotníctva zároveň pripomína, že spolu s Úradom verejného zdravotníctva SR priebežne komunikujú so Svetovou zdravotníckou organizáciou a Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb, úrad navyše monitoruje epidemiologickú situáciu. Úlohy majú v prípade pandémie zadelená aj zvyšné rezorty.
Slovensko už potrápila pandemická chrípka

Ministerstvo vnútra má napríklad zabezpečovať opatrenia na hraničných prechodoch, rezort pôdohospodárstva zase v oblasti bezpečnosti potravín. Úlohou ministerstva obrany bude vyčleniť nevyhnutné sily a prostriedky, finančné krytie eliminácie rizík pandémie bude mať na starosti ministerstvo financií.

Posledná pandemická chrípka Slovensko potrápila v rokoch 2009 - 2010. Rok na to sa Slovensko pustilo do projektu, ktorý mal zabezpečiť sebestačnosť vo výrobe pandemickej vakcíny. Štát postavil v Malackách pavilón, zakúpil technológie, no nenašiel farmafirmu, ktorá by vakcíny vyrábala. Vláda sa preto vlani rozhodla projekt, do ktorého bolo preinvestovaných niekoľko miliónov eur zastaviť a zavrhla aj myšlienku vyrábať pandemickú vakcínu.

O tom, čo bude s malackým pavilónom a technológiami sa doposiaľ nerozhodlo. Efektívne riešenie má nájsť Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR). Ako informovala hovorkyňa SŠHR Marcela Zelinková v súčasnosti sa za týmto účelom konajú rokovania. "Výsledkom bude materiál, ktorý bude po uskutočnení medzirezortného pripomienkového konania predložený na rokovanie vlády SR," uviedla Zelinková. Ešte v minulom roku sa hovorilo o tom, že pavilón by mohol slúžiť Slovenskej akadémii vied na výrobu vlastných tovarov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.