• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Pred 40 rokmi zahynulo pod lavínami štrnásť ľudí

  • 17:03 20.01.2014
  • POPRAD
Pred 40 rokmi zahynulo pod lavínami štrnásť ľudí

Dvadsiaty január patrí v histórii Vysokých Tatier k najtragickejším dňom. Presne pred 40 rokmi sa pod snehom ocitlo 31 ľudí, pričom 14 z nich pád lavín neprežilo.

V druhej polovici januára 1974 prevládali na horách značne nepriaznivé meteorologické podmienky, ktoré dali predpoklad pre výskyt lavín väčších rozmerov. Najmä v období od 18. do 21. januára 1974 zaznamenali horskí záchranári vo Vysokých Tatrách zvýšenú lavínovú aktivitu.

Počas troch dní zaznamenali záchranári niekoľko desiatok lavín pomerne veľkých rozmerov. Tri z nich mali aj tragické následky, informovalo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.
Zavalilo študentov na výcviku

Najznámejší je prípad pádu lavíny pri Popradskom plese. Približne 50-členná skupina študentov na lyžiarskom výcviku sa ubytovala na vtedajšej Chate kpt. Morávku pri Popradskom plese. Štvrtý deň výcviku, v nedeľu 20. januára 1974, sa počasie na horách výrazne zhoršilo.

Približne okolo 10:40 sa zo svahu, pod sedlom nad Skokom, uvoľnila veľká dosková lavína. Masa vlhkého snehu nabrala veľkú rýchlosť a energiu a po dosiahnutí Hincovho potoka postupovala ďalej do protisvahu. Tu sa nachádzala časť študentov. Čelo lavíny sa zastavilo až na prístupovej ceste na Popradské pleso. V lavínovom nánose sa ocitlo 11 študentov, ich učiteľ a jeho 13-ročný syn.
Obete hľadali dlho

V deň pádu lavíny našli päť tiel, vrátane učiteľa. Jedného zasypaného študenta sa podarilo zachrániť. Na druhý deň našli záchranári, vojaci a dobrovoľníci ďalších päť tiel študentov. Posledné dve obete hľadala ešte dva týždne početná skupina vojakov spolu s horskou službou.

Potom sa práce prerušili a na miesto tragédie pravidelne chodili už iba hliadky záchranárov. Až 3. mája 1974 tesne pod Hincovým potokom našli telo predposlednej obete. Telo posledného študenta sa podarilo nájsť až 18. mája 1974. Po tejto lavínovej nehode vydalo ministerstvo školstva zákaz organizovať školské lyžiarske výcvikové kurzy vo vysokohorskom prostredí.

Lavína sa odtrhla vo výške 2 200 metrov. V mieste, kde sa odtrhla, dosiahla miestami až výšku štyri metre a dĺžku 350 metrov. Žľabová lavína prekonala približne 1 500 metrov s prevýšením 760 metrov. Nános miestami dosahoval skoro osem metrov a šírku takmer 530 metrov. Objem snehu v spadnutej lavíne odhadli na 150 000 metrov kubických.

Ďalšie dve tragédie

V tieni lavínového nešťastia pri Popradskom plese sa 20. januára 1974 odohrali ešte ďalšie dve lavínové nehody, pod Skalnatým plesom a v Malej Studenej doline, pri ktorých zahynuli ďalší dvaja ľudia.

V popoludňajších hodinách zostupovali dole Malou Studenou dolinou dvaja horolezci, ktorých zasiahla samovoľne uvoľnená lavína z Lomnického hrebeňa. Jedného z nich zasypala lavína iba čiastočne, druhý horolezec však ostal v lavínovom nánose zasypaný úplne. Čiastočne zasypaný horolezec sa dokázal z nánosu vyslobodiť a privolať pomoc. Privolaní záchranári neskôr telo druhého horolezca našli už bez známok života.
Nešla lanovka

Zlé poveternostné podmienky v tento deň prerušili aj prevádzku kabínkovej lanovky z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso. Po skončení práce sa traja jej zamestnanci rozhodli, že do Tatranskej Lomnice zostúpia pešo. Pridali sa k ním aj dvaja mladí turisti. Spoločne zostupovali žľabom pod hotelom Encián. Asi po 200 metroch ich strhla povrchová lavína.

Štyria z nich boli síce zranení, ale podarilo sa im z lavínového nánosu vyslobodiť. Telo piateho, úplne zasypaného turistu, našlo až privolané záchranné družstvo horskej služby nasledujúci deň. Uvoľnenie lavíny spôsobilo pravdepodobne veľké dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky samotnými zostupujúcimi.

20. január 1974 je z pohľadu dôsledkov lavínovej aktivity najtragickejší v histórii lavínovej prevencie na Slovensku. Stredisko lavínovej prevencie začalo svoju činnosť 6. decembra 1972.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.