• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Kardinál Korec bude mať 90 rokov, jubileum oslávia i v Nitre

  • 8:37 19.01.2014
  • BRATISLAVA
Kardinál Korec bude mať 90 rokov, jubileum oslávia i v Nitre

Kardinál Ján Chryzostom Korec sa na budúci týždeň dožíva 90 rokov.

Už túto nedeľu pri príležitosti významného životného jubilea kardinála bude o 9:00 ďakovná svätá omša v katedrálnom chráme – Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Hlavným celebrantom bude diecézny biskup Viliam Judák. Na budúci týždeň v stredu, v deň kardinálových narodenín bude o 17:00 v aule Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre slávnostná akadémia.

Obrazom: Kardinál Ján Chryzostom Korec


Ján Chryzostom Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch, v obci pod Tríbečskými vrchmi, severovýchodne od mesta Topoľčany. Základnú školu vychodil v rodnej obci, meštianku v neďalekých Chynoranoch. Dňa 15. septembra 1939 vstúpil v Ružomberku do rehole jezuitov.
Tajné vysvätenie za kňaza

V roku 1944 maturoval na Gymnáziu v Kláštore pod Znievom, kam chodil ako externý študent. Od roku 1945 študoval na Filozofickom inštitúte Spoločnosti Ježišovej v Brne. Potom odišiel do Trnavy, kde pomáhal v redakcii Posla a študoval štvorročnú teológiu.

Po likvidácii reholí a kláštorov v roku 1950 bol internovaný od 14. apríla 1950 v Jasove, potom v Podolínci a od 20. septembra 1950 v Pezinku. Odtiaľ bol donútený odísť do civilného života. V tom istom roku 1. októbra bol tajne vysvätený v Rožňave za kňaza a po uväznení a internovaní takmer všetkých oficiálnych biskupov ho 24. augusta 1951 ako 27-ročného tajne za biskupa vysvätil biskup Pavol Hnilica.

Biskupskú službu však nemohol vykonávať verejne. Po celý čas pracoval ako robotník. Oprávnene desať rokov každý deň očakával, že príde poňho Štátna bezpečnosť, ako sa to stalo v mnohých prípadoch jeho spolubratom v reholi, či diecéznym kňazom a veriacim laikom. O to viac, že vedeli o ňom, že je biskup a vyvíja aktívnu apoštolskú činnosť, ba aj ordinuje tajne kňazov.
Väzba v neľudských podmienkach

Dňa 11. marca 1960 bol zaistený a 21. mája odsúdený ako vlastizradca pre náboženskú činnosť medzi študentmi na 12 rokov väzenia, ktoré prežil v neľudských podmienkach s mnohými kňazmi v Prahe na Pankráci, Ruzyni a Valdiciach. Z väzenia sa vrátil 24. februára 1968 s podlomeným zdravím. Napriek tomu sa zapojil do obnovy náboženského života.

Dňa 8. júla 1969 ho prijal na osobitnej audiencii pápež Pavol VI., ktorý odovzdal „tajnému“ biskupovi Korcovi biskupské insígnie. Po návrate do vlasti však nedostal súhlas štátu k pastorácii, preto pokračoval v práci ako robotník, naposledy ako opravár výťahov v bratislavskej Petržalke. Aj v tejto situácii nezostal nečinný. Kontakt s mladými ľuďmi, apoštolát v rôznej forme, ale i bohatá literárna činnosť mu vyplnili každú voľnú chvíľu. Vo svojich dielach sa javí ako teológ, filozof, historik, etik a sociológ.
Zmena zasiahla aj život kardinála

Zmena spoločenského systému po roku 1989 zasiahla aj do života Jána Chryzostoma Korca. Dňa 7. januára 1990 sa stal rektorom Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Významným okamihom jeho života sa stal 6. február 1990, keď na žiadosť Svätého Otca Jána Pavla II. bol menovaný za nitrianskeho sídelného biskupa. Diecézu spravoval do 16. júla 2005.

Dňa 28. júna 1991 ho ustanovil pápež Ján Pavol II. za kardinála. Vedecká činnosť, osobná statočnosť, neochvejná obrana dôstojnosti človeka, slobody a identity slovenského národa, jeho kresťanských základov a tradícií, bola ocenená aj tromi čestnými doktorátmi univerzít USA. V roku 1993 mu bolo udelené vysoké francúzske vyznamenanie Čestnej légie. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre v roku 1998 mu ako prvému udelila čestný doktorát.

Kardinál Ján Chryzostom Korec získa čestný doktorát Univerzity v Liverpoole. Dostane ho 23. januára o 11:00 v Metropolitnej katedrále v Liverpoole. Kardinála Korca ocenia čestným titulom doctor honoris causa, udelí mu ho vicekancelár Liverpool Hope University Gerald Pillay. Keďže kardinál sa na tejto významnej udalosti nebude môcť osobne zúčastniť, ocenenie za neho prevezme veľvyslanec Slovenska v Londýne Miroslav Wlachovský.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomáš Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

Tomáš Valášek: Slovensko sa stalo vstupom do NATO pevnou súčasťou Západu

DNES - 16:13Domáce

Poslanec Národnej rady SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek to uviedol na sociálnej sieti pri príležitosti 20. výročia členstva SR v Aliancii.

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.