• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Kandidátku NOVA do eurovolieb povedie Jozef Kollár

  • 18:19 18.01.2014
  • PREŠOV
Kandidátku NOVA do eurovolieb povedie Jozef Kollár

Hnutie Nová väčšina – Dohoda mení svoj názov a bude oficiálne vystupovať pod kratšou verziou NOVA.

Rozhodli o tom na sobotňajšom rokovaní delegáti Republikovej rady v Prešove. Stalo sa tak rok po ustanovujúcom sneme strany.

Ako informoval na tlačovej besede predseda strany Daniel Lipšic, NOVA v prezidentských voľbách v prvom kole nepodporí žiadneho konkrétneho kandidáta a voľbu ponechá na rozhodnutí svojich členov a sympatizantov, ktorí by si mali vybrať z ponuky stredopravých kandidátov. V druhom kole podporí toho kandidáta, ktorý získa najviac hlasov v prvom kole a stane sa vyzývateľom Róberta Fica.

Republiková rada rozhodla aj o kandidačnej listine strany pre voľby do Európskeho parlamentu, kde postavila 13 mien, pričom jej lídrom bude podpredseda strany a poslanec NR SR Jozef Kollár. Dve miesta na kandidátke prenechali Františkovi Mikloškovi a Ondrejovi Dostálovi, ktorých považujú za rešpektované autority a spoločne budú tvoriť mimoriadne vyvážený tím odborníkov. „Hnutie Nova považuje za prijateľných viacerých stredopravých kandidátov na prezidenta SR v marcových voľbách. Preto vyzýva svojich voličov a sympatizantov využiť svoje volebné právo a odporúča im v prvom kole 15. marca dať hlas jednému z nich,” uviedol Lipšic. Hnutie tak rozhodlo na základe zistenia, že ich členovia a voliči nemajú jedného vymedzeného prezidentského kandidáta. Preto im ponecháva v prvom kole volieb slobodnú vôľu. „Druhé kolo bude referendum o Robertovi Ficovi,” uviedol Lipšic. V tejto súvislosti šéf NOVA oslovil predsedov opozičných strán, aby sa stretli na budúci týždeň a dohodli sa, že všetci jednotne podporia hlavného súpera, ktorý v druhom kole prezidentských volieb bude protikandidátom Fica.

Kandidačnú listinu strany NOVA do eurovolieb povedie Jozef Kollár. Na druhom mieste rada nominovala podpredsedníčku strany a poslankyňu parlamentu Janu Žitňanskú. Na kandidátke ponúkli v rámci predvolebnej koalície tretie miesto Konzervatívnej demokratickej strane s kandidátom Františkom Mikloškom a nasledujúcu priečku Občianskej konzervatívnej strane s Ondrejom Dostálom.

Rada schválila na ďalších miestach svojich kandidátov, na piatom mieste poslanca NR SR Juraja Drobu, po ňom bude kandidovať člen predsedníctva Martin Barto, ďalej nasledujú kandidáti z jednotlivých krajov - Štefan Baláž, Rastislav Bielik, Peter Geremeš, Damián Kováč, Juraj Benčík, Kornélia Fabičíková, Kristína Mičutová.

Republiková rada schválila aj program do europarlamentu, ktorý Lipšic charakterizoval ako program pre moderné Slovensko. Strana sa hlási v rámci Európskeho parlamentu k frakcii Aliancia reformistov a konzervatívcov, kde je, podľa Lipšica, veľký programový prienik. Kollár doplnil, že v nastavajúcom volebnom období pôjde o veľa. Európska únia prejde vari najväčšími zmenami od svojho vzniku. Ako zdôraznil, v poslednom čase silnie úsilie o politickú federáciu Európy, perspektívne by mali vzniknúť akési spojené štáty európske a zaniknúť národné, dnes ešte suverénne štáty. Kollár vyhlásil, že ich kandidáti určite takéto snahy nepodporia, ak by sa dostali do europarlamentu. Sú však jednoznačne za zotrvanie Slovenska v Európskej únii aj v eurozóne. Chcú apelovať na voličov, aby sa volieb do europarlamentu zúčastnili, lebo naposledy malo Slovensku veľmi nízku účasť.

Voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

VČERA - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

VČERA - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

VČERA - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

VČERA - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

VČERA - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.