• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
12°Bratislava

Ľudský mozog trpí, keď telo neprijíma zdravé tuky

  • 9:57 18.01.2014
  • BRATISLAVA
Ľudský mozog trpí, keď telo neprijíma zdravé tuky

Už staré mamy vedeli, prečo svojim vnúčatám núkajú rybí tuk. Dnes však existujú oveľa príjemnejšie spôsoby, ako si dopriať omega-3 mastné kyseliny a vyhnúť sa napríklad predčasnému starnutiu mozgu.

Odborníci upozorňujú, že chudnúť iba na základe neoverených informácií z populárnych magazínov nemusí byť vôbec zdravé.

Vedci z Ústavu neurológie pri Centre pre výskum Alzheimerovej choroby v americkom Eastone najnovšie zistili, že vylúčenie omega-3 mastných kyselín (O3MK) z jedálnička môže viesť až k poškodeniu mozgu. Varujú preto, že úprava stravy na základe motta „žiaden tuk = dobrý tuk“ môže ľudskému telu spôsobiť viac škody než úžitku.

Výrazný vplyv na mozog

Doktor Tan spolu s kolegami počas výskumu analyzovali u testovaných ľudí zloženie krvi, snímky z magnetickej rezonancie ich mozgu a následné riešenie kognitívnych testov. Zistili, že tí jedinci, ktorých strava obsahovala nízky podiel O3MK, mali väčšie problémy s riešením príkladov, kombinovanými úlohami i s abstraktným myslením.

V rovnakej skupine ľudí takisto odhalili znepokojujúce minútové zmeny v štruktúrach mozgu a zvýšené riziko demencie či úmrtia. „Ľudia s nižšou hladinou omega-3 mastných kyselín mali nižšiu mozgovú kapacitu, ktorá zodpovedala približne dvom rokom starnutia mozgu,“ píše Dr. Zaldy S Tan vo výsledkoch štúdie eastonského centra.

Omega-3 verzus omega-6

Medzi niektorými odborníkmi na výživu zároveň koluje názor, že v dnešnej dobe ľudia prijímajú prílišné množstvo omega-6 mastných kyselín (O6MK) na úkor O3MK, ktorých deficit je typický pre telo „moderného“ človeka. Každý, kto túži byť vo fyzickej kondícii by preto mal predovšetkým vyvážiť príjem zmienených mastných kyselín. Prebytok O6MK totiž môže v organizme spustiť napríklad vážne zápaly s nevyčísliteľnými škodami pre organizmus.

Mgr. Viera Komínková v článku na portáli zzz.sk napríklad uvádza, že „čím viac tukov typu omega-6 skonzumujeme, tým viac potrebujeme tukov typu omega-3, pričom tuky typu omega-6 by mali byť prijímané maximálne v trojnásobnom vyššom množstve ako tuky typu omega-3“. Podľa nej však „väčšina ľudí konzumuje mastné kyseliny v pomere 20:1 alebo 10:1 v neprospech omega 3“, čo nie je vôbec vhodné.

Treba podotknúť, že obe skupiny tukov sa vyznačujú prívlastkom „esenciálne“. Tento pojem mnohokrát odznieva v reklamách a značí, že ľudský organizmus si tieto mastné kyseliny nedokáže vytvoriť svojpomocne. Zatiaľ čo O6MK obsiahnuté v rastlinných margarínoch a olejoch (repkový, slnečnicový) sú podľa niektorých názorov skôr prostriedkom reklamných stratégov, ako zbohatnúť, O3MK majú na základe overených vedeckých poznatkov nezastupiteľnú úlohu v jedálničku človeka. 

Rovnako ako pri iných zásadách zdravej výživy aj tu platí, že človek, ktorý túži byť zdravý a fit má všetko vo svojich rukách. Stačí si uvedomiť, že naše telo reaguje na každučký podnet zvnútra i z okolia, a preto sa nám aj náležite odvďačí za to, ak mu doprajeme vyváženú stravu. A to po všetkých stránkach.

Omega-3 mastné kyseliny možno nájsť aj v týchto potravinách:

Rastlinný tuk: 

olivy a olivový olej, tekvicový olej, kokosový tuk, ľanové semiačka, rôzne druhy orechov (mandle, vlašské orechy, makadamiové orechy atď.), avokádo, sójové bôby a výhonky, tofu, fazuľa, arašidové oriešky, ovsené a pšeničné klíčky, špenát...

Živočíšny tuk:

losos, makrela, tuniak, treska, jahňacie a bravčové mäso, niektoré druhy syrov (rokfort, čedar atď.)

Zdroj: WEBNOVINY, www.cnn.com, www.zzz.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.