• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Slovenskí vojaci budú cvičiť aj v džungli a v Maďarsku

  • 8:32 18.01.2014
  • BRATISLAVA
Slovenskí vojaci budú cvičiť aj v džungli a v Maďarsku

Cvičenie v džungli, potápanie vo vodách na území Maďarska či stretnutie elitných vojenských pilotov stíhačiek tzv. Tigrov – to všetko čaká slovenských vojakov, ktorých v prvom polroku vyšlú na zahraničné cvičenia.


Kabinet v stredu odsúhlasil plán, podľa ktorého na Slovensku umožníme 19 cvičení zahraničných vojenských jednotiek, Slováci zas pôjdu na 18 cvičení v zahraničí, pričom vzdušné sily sa zúčastnia na siedmich leteckých dňoch.

Útoky na pozemné ciele bude cvičiť do 20 vojakov členských štátov NATO s maximálne desiatimi lietadlami na cvičení Tri duby. Podobná zostava vojakov si na cvičení THIRST QUENCHER vyskúša procedúry pri doplňovaní paliva počas letu. Ďalších 60 vojakov z členských štátov Severoatlantickej aliancie bude na cvičení SHARED HIPPO „lietať“ na simulátore vrtuľníka Mi-17. Rovnako veľká skupina si vyskúša letecký simulátor stíhačky MiG-29 na cvičení SHARED FULCRUM.

Spoločné taktické operácie

Z Českej republiky k nám príde do 30 vojakov s desiatimi lietadlami cvičiť spoločné taktické letecké operácie a postupy na podujatí CROSS BORDER OPERATIONS. Výmenné cvičenie malých leteckých jednotiek plánuje armáda s Maďarskom, Chorvátskom a Poľskom. Prácu s toxickými látkami si v Zemianskych Kostoľanoch vyskúšajú belgickí, českí a slovinskí vojenskí chemici. Prídu tam aj ľudia zo sekretariátu OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) a experti tejto organizácie. Americkí, poľskí, dánski a britskí vojaci budú mať vo výcvikovom stredisku Lešť cvičenie špeciálnych síl.

Z našej armády sa chystajú dve skupiny vojakov na cvičenie potápačov do Maďarska. V júni pôjde do 10 vojakov s kolesovou technikou na cvičenie Bahna 2014 vo vojenskom výcvikovom priestore v okrese Rokycany v českej republike. Do Francúzska pošleme päťdesiatku vojakov na cvičenie jednotiek leteckej kontroly SERPENTEX, podobným cvičením AMPLE STRIKE v ČR prejde 50 našich príslušníkov ozbrojených síl.

Letecké výcviky

Použitie vrtuľníkov v operáciách NATO si natrénujú naši vojaci v Maďarsku na podujatí LOGICAL DECISION. Precvičenie spoločných taktických leteckých operácií a postupov čaká na tridsiatku Slovákov v Poľsku, kde bude tradičné podujatie EAGLE TALON. V júni pôjde do 45 vojakov so šiestimi lietadlami na stretnutie leteckých “Tigrov“ do Nemecka. Slováci sa zúčastnia aj na cvičení medzinárodného leteckého výcvikového centra EXMERIN v ČR.

Jeden človek nás bude reprezentovať na veliteľsko- štábnom cvičení, zameranom na plánovanie procesov na úrovni operačného veliteľstva EÚ vo francúzskom Mont Valérien – Suresnes. V tureckom Izmire a na území Litvy budeme mať zastúpenie na cvičeniach deklarovaných jednotiek – v prvom prípade pre potreby NATO, v druhom je to cvičenie deklarovaných jednotiek Mov Con MILU (Movement Control Multinational Integrated Logistic Unit). Dvojica slovenských vojakov sa dostane na cvičenie špeciálnych síl vo Francúzskej Guyane.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.