• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Obávaný kráľ podsvetia Al Capone sa narodil pred 115 rokmi

  • 6:05 17.01.2014
  • New York/Bratislava
Obávaný kráľ podsvetia Al Capone sa narodil pred 115 rokmi

Legendárny americký gangster Al Capone sa narodil v New Yorku pred 115 rokmi 17. januára 1899 v chudobnej mnohočlennej rodine prisťahovalca z talianskeho Neapola.

Na archívnej snímke z 19. januára 1931 je člen mafie Al Capone na futbalovom zápase v Chicagu.

Z neposedného chlapca vyrástol brutálny mladík, ktorý už v 14 rokoch opustil školu, keď zbil učiteľa. Trávil čas v gangoch mladistvých, ktoré sa vybíjali v pouličných šarvátkach. Z tohto obdobia pochádzali aj jeho jazvy na tvári, podľa ktorých dostal prezývku Scarface (Zjazvený). Pohyboval sa v prostredí organizovaného zločinu, prostitúcie a hazardných hier. Získal povesť tvrdého chlapa, ktorý si dobre počínal pri násilných akciách a ovládal boj päsťami aj zbraňami. Viaceré obvinenia z vrážd mu nikdy nedokázali. Po čase začala byť pre neho pôda v New Yorku horúca a presťahoval sa do Chicaga.

Tu sa najskôr včlenil do podsvetia a keď sa v máji 1920 zbavil svojho dovtedajšieho bossa Jima Colosima, zaujal jeho miesto. Všetci sa ho báli, pretože pri obhajobe svojich záujmov neváhal použiť kruté prostriedky. Čoskoro ovládol americký stredozápad a topil sa v bohatstve, pochádzajúcom z organizovaného zločinu. Kúpil si politikov aj policajtov. Obdobie prohibície prialo jeho nelegálnemu obchodu s alkoholom. Mal svoju armádu 700 dokonale ozbrojených mužov a podplácal 60 percent policajtov v Chicagu. Za svoje úspechy vďačil rozsiahlemu spravodajskému aparátu. Všade mal svojich informátorov, čašníkov, nočných vrátnikov, úradníkov, predavačov, čističov topánok, sekretárky, chyžné. Chicago v tomto období bolo svedkom mnohých naháňačiek čiernych limuzín, z ktorých tvrdí chlapci strieľali po sebe samopalmi.

Al Capone sa niekoľkokrát dostal do väzenia, ale vďaka svojim známostiam bol onedlho na slobode. Štát sa však pustil do nerovného zápasu, postupne okliešťoval jeho aktivity, prekážal mu v obchodovaní a gangster sa dostal do finančných ťažkostí. Keďže na čas vrážd, z ktorých ho podozrievali, mal nepriestrelné alibi, pokúsili sa ho dostať za mreže za daňové zločiny. S nasadenými ľuďmi mu dokázali daňové úniky. Al Capone sa chcel s vládou dohodnúť na výške trestu, ale dali mu najavo, že sudca je nezávislý. Z procesu, ktorý sa začal 18. októbra 1931 a trval 12 dní, vyšiel s trestom 11 rokov väzenia, 50.000 dolárov pokuty a 20.000 dolárov súdnych trov. Ešte v ten večer sa ocitol v cele. Po neúspešnom odvolacom pojednávaní ho previezli do väzenia v Atlante. V roku 1934 sa dostal do Alcatrazu, obávaného ostrovného väzenia s vynikajúcou stravou, kde sa dodržiaval režim ticha. Väzni mohli rozprávať iba hodinu denne. Toto na Al Caponeho veľmi negatívne doliehalo. Zhoršil sa mu zdravotný stav (prejavil sa u neho syfilis) a 16. novembra 1939, po siedmich rokoch, šiestich mesiacoch a štrnástich dňoch, po zaplatení dlhov a súdnych trov, vyšiel na slobodu oslabený, chorľavý a zlomený človek.

Al Capone zomrel vo svojom dome v Miami 25. januára 1947 na srdcový infarkt, dožil sa 48 rokov. V tom čase bol už pod vplyvom choroby mentálne na úrovni dvanásťročného dieťaťa. Jeho skromný pohreb v Chicagu sledovalo iba niekoľko tajných agentov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?