• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Rezort dopravy zrušil tender na poradcu pre železničné Cargo

  • 14:19 08.03.2013
  • BRATISLAVA
Rezort dopravy zrušil tender na poradcu pre železničné Cargo

Ministerstvo dopravy už zrušilo verejnú súťaž na výber poradcu pre vstup strategického partnera do Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) koncom januára nariadil tender zrušiť na základe výsledku kontroly pred uzavretím zmluvy na podnet samotného ministerstva. To sa podľa úradu dopustilo opakovane porušení zákona o verejnom obstarávaní, ktoré mohli mať zásadný vplyv na výsledok súťaže.

"Ministerstvo dopravy nemá dôvod spochybňovať rozhodnutie ÚVO," zdôvodnil v piatok pre agentúru SITA rozhodnutie zrušiť poradenský tender rezortný hovorca Martin Kóňa.

V súťaži na výber poradcu, vyhlásenej v auguste 2011, keď bol ministrom dopravy Ján Figeľ (KDH), boli podľa ÚVO stanovené neprimerané podmienky pre minimálnu požadovanú úroveň technickej alebo odbornej spôsobilosti, ako aj neprimerané požiadavky na kľúčových expertov.

Bol tak obmedzený, resp. zúžený okruh potenciálnych dodávateľov. Zároveň nebol dodržaný princíp nediskriminácie. Úrad nariadil zrušenie verejného obstarávania, pretože zistené nedostatky nebolo možné odstrániť.

Ministerstvo dopravy v odpovedi neuviedlo, či vyhlási nový tender na výber poradcu, ktorý by mal pomôcť nájsť strategického partnera pre zadlžené Cargo.

"Čo sa týka budúceho vývoja v spoločnosti Cargo, v súčasnosti je na stole viacero alternatív. Hľadanie strategického partnera prostredníctvom poradcu je len jednou z nich," uviedol Kóňa. Podľa neho existujú aj opatrenia, ktoré sa dajú urobiť vo vnútri tejto spoločnosti. "Pokiaľ nepadne definitívne riešenie, nebudeme tieto alternatívy komentovať, ani im dávať nejakú prioritu," dodal hovorca.

Vyhodnocovanie ponúk v tendri na výber poradcu pre zabezpečenie koncesionára bratislavského letiska je podľa informácií agentúry SITA v záverečnej časti. Termín viazanosti ponúk bol podľa rezortu dopravy predĺžený do 31. mája, a to vzhľadom na "mimoriadne náročný proces vyhodnocovania". Aj túto súťaž vyhlásilo ešte bývalé vedenie ministerstva dopravy v auguste 2011.

Poradenské služby pre výber koncesionára bratislavského letiska za predpokladanú cenu 2 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty majú podľa podmienok trvať dva roky. Ministerstvo dostalo v tomto tendri spolu jedenásť ponúk, ktoré sa otvárali ešte 3. októbra 2011.

Najlacnejšiu cenu mala podľa neoficiálnych informácií predložiť spoločnosť Deloitte vo výške 899 tis. eur. Exminister dopravy Ján Figeľ predpokladal, že koncesionár na prevádzku letiska v Bratislave počas 30 rokov mal byť známy do leta 2012.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

VČERA - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.