• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Exprezidenti diskutovali v Košiciach aj o Ukrajine

  • 14:46 14.01.2014
  • KOŠICE
Exprezidenti diskutovali v Košiciach aj o Ukrajine

Medzinárodné dvojdňové sympózium Európa a svet sa v utorok začalo v Košiciach v Historickej radnici. Usporiadanie sympózia inicioval niekdajší prezident SR Rudolf Schuster, do Košíc pozval prezidentov, s ktorými v minulosti spolupracoval.

Pozvanie exprezidenta Schustera prijali Leonid Kučma (Ukrajina, 1994 – 2005), Alexander Kwasniewski (Poľská republika, 1995 – 2005) a Emil Constantinescu (Rumunsko, 1996 – 2000). Zo súčasných prezidentov sa na akcii zúčastní Heinz Fischer (Rakúsko) a príde aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Do Košíc pozvali aj ruského exprezidenta Michaela Sergejeviča Gorbačova a bývalého nemeckého ministra zahraničných vecí Hansa Dietricha Genschera. Obaja sa ospravedlnili vzhľadom na zdravotný stav.

Témou bola aj Ukrajina

Európa by mala byť otvorená spolupráci s ostatným svetom a nemala by sa uzatvárať do seba. Takto možno zhrnúť spoločný názor exprezidentov a ďalších hostí, ktorí sa zúčastnili na medzinárodnom sympóziu v Košiciach.

Ako exprezident Rudolf Schuster informoval po skončení rokovania, reč bola aj o Ukrajine. Schuster verí, že napriek súčasným zložitým pomerom Ukrajina nájde cestu do Európy, kam aj patrí, ale ako rýchlo a akým spôsobom, to treba nechať na nich.

Bývalý prezident Ukrajiny Leonid Kučma novinárom povedal, že počas rokovaní sa chýb dopustili aj predstavitelia Európskej únie. „Myslím si však, že hlavná chyba bola na strane Ukrajiny, lebo nemožno pár dní pred podpisom dohody povedať, že sme si to rozmysleli,“ povedal Kučma. Na otázku novinárov, či podporuje integráciu Ukrajiny do Únie Kučma neodpovedal priamo.

Povedal, že podporuje mládež, ktorá sa za integráciu vyslovila jasne. "Naša cesta je proeurópska, za čo je prevažná časť ukrajinskej spoločnosti. Naša budúcnosť je v našich vlastných rukách. Ukrajina sa musí postaviť na vlastné nohy prv, než sa vydá nejakým smerom. Nikto za nás naše problémy nevyrieši, ani pôžičky, ani nič iné,“ dodal Kučma. Je presvedčený, že Ukrajine nehrozí rozdelenie na východnú a západnú časť, aj keď sa ozývajú také hlasy.

Bolo aj blahoželanie

Rudolf Schuster prezradil, že mu hostia blahoželali k narodeninám. Od maďarského premiéra Viktora Orbána dostane stíhačku IL-18, ktorá bude umiestnená v košickom leteckom múzeu. Niektoré dielce sú už na Slovensku, no na prevoz trupu bude treba najať súkromného prepravcu. Schuster gratulantom odovzdal svoju najnovšiu knihu Ako prameň života, v ktorej sú fotografie z Čukotky i z

Exprezidenti navyše na chodníku pred košickou Historickou radnicou odhalili kamennú dosku, ktorá bude pripomínať toto medzinárodné sympózium. Hostia majú aj kultúrny program, v Štátnom divadle Košice si pozrú balet Carmen, navštívia letecké múzeum v Košiciach a Múzeum kinematografie v Medzeve, ktoré založil Rudolf Schuster.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

VČERA - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

VČERA - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

VČERA - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.