Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.
Šedivenie vlasov je nevyhnutný, a pre mnohých neželaný následok starnutia. Zo zdravotného hľadiska ho však vôbec netreba zatracovať – ako totiž naznačuje výskum Tokijskej univerzity, šediny môžu byť znakom prirodzenej obranyschopnosti tela voči rakovine.
Výskum publikovaný v žurnále Nature Cell Biology skúmal, ako kmeňové bunky vo vlasových folikuloch reagujú na poškodenie DNA. Tieto bunky pod stresom z vnútorného alebo vonkajšieho prostredia reagujú jedným z dvoch spôsobov: buď zastavia svoj rast, zostarnú a prispejú k šediveniu, alebo pokračujú vo svojom delení, čím však nakoniec prispejú k vzniku nádorov na koži.
Pokusy na myšiach dokázali, že ich kmeňové bunky melanocytov (McSCs), ktoré určujú farbu vlasov a pokožky, reagujú rôzne na rôzne typy stresových podnetov a karcinogénov.
V prípade, že dôjde k poškodeniu obidvoch vlákien DNA McSCc, bunky trvalo stratia schopnosť obnovy, a namiesto nej sa zmenia na zrelé pigmentové bunky – teda prispejú k šediveniu.
Naopak, pri kontakte s niektorými karcinogénmi nedošlo k starnutiu týchto buniek. Naopak sa začali deliť aj napriek poškodenej DNA, čím sa zvýšilo riziko vzniku nádoru.
Ako vo vyhlásení zdôraznila spoluautorka štúdie Emi Nishimuraová, šedivenie a rakovina preto nie sú rozličné mechanizmy, ale skôr dve rozličné strany jednej mince. Podľa nej výsledky štúdie „stavajú šedivenie a melanóm do polohy odlišných reakcií kmeňových buniek na stres.“
Vedci na záver zdôrazňujú, že šediny nemožno vnímať ako bariéru proti vzniku rakoviny, ale skôr ako dôkaz o obrane tela voči nej. Pokusy tiež zatiaľ prebehli len na myšiach, preto je otázne, či sa rovnaký záver dá aplikovať aj u ľudí.

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému
Jedlé gaštany sú bohaté na živiny, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahujú vitamín C či vitamíny skupiny B.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii
Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!
Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa
Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.
















