• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Iveta Radičová ešte nevie komu dá hlas, Fico je neprijateľný

  • 18:10 13.01.2014
  • BRATISLAVA
Iveta Radičová ešte nevie komu dá hlas, Fico je neprijateľný

Bývalá premiérka Iveta Radičová sa ešte nerozhodla, ktorému z kandidátov na post hlavy štátu dá svoj hlas vo voľbách.

„Pravdou je, že ku každému mám nejakú výhradu, lebo patrím k prísnym voličom,“ povedala Radičová v rozhovore pre agentúru SITA.

Pred rozhodnutím, koho napokon bude voliť, zváži, ktorá z jej výhrad voči kandidátom je najmenej dôležitá.

Pomenovala aj hlavné hodnoty, ktoré by mal kandidát na prezidenta podľa nej vyznávať. „Demokracia, predovšetkým v oblasti chápania osobných slobôd a rešpektovania práva a spravodlivosti, nie demokracia v podobe bezpečnosti, falošných istôt a prerozdeľovania,“ povedala Radičová.

Vhodný kandidát sa podľa nej musí zasadzovať o to, že patríme do európskych štruktúr a podporovať riešenia, ktorými sa dosiahne rast zamestnanosti, príjmu z práce a podobne. „Ale pokiaľ sa väčšina občanov rozhodne inak, tak to budem len rešpektovať,“ poznamenala bývalá premiérka, ktorá teraz očakáva, ako kandidáti pomenujú stav spoločnosti a akú víziu predstavia.

Radičovej prekáža aj obsah Ficovej politiky

Predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, ktorý kandiduje na Slovensku po prvý raz z postu úradujúceho premiéra, považuje Radičová za neprijateľného kandidáta.

„Prezident má byť arbitrom neutrálnej moci, pretože v sľube hovorí, že bude zastupovať záujmy všetkých občanov. Mal by to teda byť kandidát, ktorý jednoznačne a tvrdo nerozdeľuje občanov na svojich sympatizantov a odporcov. Kandidát Fico rozdeľuje spoločnosť doslova jedna k jednej,“ hovorí Radičová.

Podľa jej slov Fico spoločnosť rozdeľuje v dôsledku štýlu svojej politiky, „ktorá je založená na nepriateľstve, na triednom boji a je spojená až s veľmi agresívnym typom politiky“.

Radičovej prekáža aj obsah Ficovej politiky. Neutrálnou mocou prezidenta myslí schopnosť vystaviť účet výkonnej a zákonodarnej moci, či už cez správu o stave republiky, alebo zaujatia postojov k zákonom a rozhodnutiam.

„Kandidát Fico mal takýto prejav, kde vyslovil tézu, že Slovensko je vďaka Smeru vlastne na dobrej ceste, že má za sebou vyriešenie základných problémov. Tvrdím, že je to mýtus a nie je to pravda. Prezident musí pravdivo pomenovať stav vecí verejných,“ vysvetlila svoj pohľad Radičová.

Podľa nej Slovensko stále patrí ku krajinám s nadmerným deficitom, vysokou mierou nezamestnanosti. „Vyjadrenie, že nezamestnanosť klesá, bohužiaľ nie je pravda. Je to len dôsledok zmeny metodiky, kde ide o nekorektné papierové úpravy,“ uviedla Radičová a upozornila, že 17 mesiacov nám klesala zamestnanosť a podľa hodnotenia Svetovej banky nám klesla aj kvalita podnikateľského prostredia.

Radičová hovorí aj o demokratickom deficite, upozorňuje napríklad na fungovanie súdnictva. Neprijíma Ficov argument, že nemožno zmeniť šéfa najvyššieho súdu, lebo pravidlá voľby prijala Dzurindova vláda. „Pokiaľ si dvojnásobný premiér, ktorý je pri moci už dokopy šesť rokov, myslí, že je to zlý mechanizmus, tak mal veľa možností ho zmeniť,“ dodala.

Radičová pripomína, že prezidentský post je politická funkcia

Veľký počet kandidátov na prezidenta podľa Radičovej odráža rozdrobenosť spoločnosti. „Sme rozdelení v názore na národný pilier, na aplikáciu a rozsah kresťanských hodnôt, na sociálnu spravodlivosť,“ vymenovala sociologička a bývala premiérka.

Podľa jej slov by v prezidentských voľbách mali ľudia voliť za a nie proti nejakému kandidátovi. „U časti občanov, ktorá má už silnú nedôveru k systému politických strán a dokonca hovorí o jeho nahradení formami priamej demokracie, je predpoklad, že sa bude prikláňať k občianskym kandidátom,“ odhaduje Radičová.

Liberálni voliči sa podľa nej priklonia ku kandidátom s takýmto príbehom, konzervatívni sa môžu rozhodovať hneď medzi tromi uchádzačmi. „Do popredia vystúpia osobné a osobnostné preferencie“.

Aj občiansky kandidát musí byť podľa nej hodnotovo zrozumiteľný, tiež musí zaujať jasné politické postoje. Radičová pripomína, že prezidentský post je politická funkcia. V nastávajúcich voľbách teda bude podstatné, akú politickú kultúru chceme ďalej na Slovensku pestovať. „Arogantnú, agresívnu, alebo konečne slušnú, založenú na normálnom dialógu,“ pýta sa Radičová.

Pravicová opozícia Radičovú sklamala, že sa nedohodla na jednom spoločnom kandidátovi. Dokazuje to podľa nej neschopnosť dohodnúť sa na akejkoľvek personálnej nominácii. „Potom je otázka, či sa dokážu dohodnúť na programových veciach a riešeniach. Nie je to dobrý signál,“ zhodnotila. Takáto situácia môže podľa bývalej premiérky pravicu vo veľkej miere hendikepovať aj v budúcich parlamentných voľbách.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

DNES - 10:58Domáce

Páchateľa na mieste zadržali, fyzickému konfliktu mala predchádzať hádka.

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

DNES - 10:31Domáce

Alojz Hlina verí, že občianska spoločnosť sa proti návrhu vzoprie.

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

Auto zrazilo neosvetlenú turistku, polícia vystríha chodcov

DNES - 10:20Domáce

Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody sú v štádiu vyšetrovania.

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

Počasie sa cez víkend zmení, pripravte sa na takéto teploty

DNES - 9:59Domáce

Zrážky budú počas víkendu len výnimočné, po snežení príde zmena.

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu

DNES - 9:56Domáce

Diaľniční policajti zastavili vodiča pre prekročenie rýchlosti. Rýchlo však zistili, že má na svedomí viac priestupkov.