Syr a mikroplasty: V ktorom druhu ich je najviac?

V takmer všetkých mliečnych výrobkoch sa nachádzajú mikroplasty, tvrdí výskum z Talianska. Ktoré syry ich obsahujú najviac?
Malé časti plastov, známe ako mikroplasty, sa dnes vyskytujú prakticky všade: v pôde, vo vzduchu, v ľudskom tele aj v tom, čo jeme. Výskum z talianskej Padovy zistil ich prítomnosť vo všetkých analyzovaných mliečnych výrobkoch okrem dvoch. Najviac ich pritom obsahujú syry.
Najviac ich je v syroch
Najväčšie množstvo mikroplastov sa dostáva do jedla z plastových obalov. Časť mikroplastov preniká do mliečnych produktov ešte pred ich spracovaním – napríklad z dojacej techniky alebo oblečenia farmárov.
Množstvo mikroplastov v mliečnych výrobkoch závisí aj od ich druhu, tvrdia vedci. V mlieku sa ich napríklad nachádza 350 na kilogram, čo je oveľa menej ako v prípade syrov, ktoré ich obsahujú až 1000 na kilogram.
Menej kontaminované sú čerstvé syry, tie obsahujú zhruba 1280 mikročastíc na kilo. Horšie sú na tom zrejúce syry, v ktorých nájdeme asi 1857 mikroplastov na kilogram.
K zdravším variantom preto patria syry ako mozzarella, ricotta, feta, mascarpone alebo cottage cheese. Medzi zrejúce syry zas radíme napríklad čedar, goudu, camembert, parmezán alebo plesňové syry ako gorgonzola.

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému
Jedlé gaštany sú bohaté na živiny, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahujú vitamín C či vitamíny skupiny B.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii
Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!
Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa
Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť
Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.
















