• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Zima sa do hôr vrátila, strediská opäť spustili snežné delá

  • 11:21 13.01.2014
  • Tatranská Lomnica
Zima sa do hôr vrátila, strediská opäť spustili snežné delá

Pomaly ale isto sa podľa nej spamätáva aj príroda a s pribúdajúcimi nízkymi teplotami sa horské strediská dočkajú možno už čoskoro aj bohatšej nádielky.

Po náročnom skúšaní trpezlivosti všetkých lyžiarov a prevádzkovateľov stredísk sa podarilo spustiť snežné delá aj vo vyššie položených zjazdovkách a v úsekoch nad 1500 metrov nad morom. "Napriek historicky nepriaznivému počasiu dokázali horské strediská udržať a prevádzkovať väčšinu zjazdoviek na dobrej úrovni. Vďaka dlhodobejším mínusovým teplotám sa opäť od piatka 10. januára spustili snežné delá a zasnežovacie systémy, ktoré podali prírode pomocnú ruku," informovala Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts, a.s.

V Nízkych Tatrách sa zasnežuje zjazdovka Luková, dosnežujú a vylepšujú sa aj ostatné sprístupnené trate pod Chopkom. V Tatranskej Lomnici sa zasnežujú zjazdovky nad Štartom, Čučoriedky, traverz Generál a Esíčka. "Na Štrbskom Plese sa bielou perinou pokrývajú svahy Soliska, Furkoty a zjazdovky Turistická," doplnila Fabianová.

Pomaly ale isto sa podľa nej spamätáva aj príroda a s pribúdajúcimi nízkymi teplotami sa horské strediská dočkajú možno už čoskoro aj bohatšej nádielky prírodného snehu a otvoria sa tak zjazdovky aj vo vyšších polohách. "Už v utorok 14. januára sa otvorí na Štrbskom Plese modrá zjazdovka s názvom Turistická pre menej náročných lyžiarov," upozornila Fabianová s tým, že v závislosti od počasia postupne plánujú sprístupniť aj dve červené zjazdovky pre náročnejších, a to Solisko a Furkotu. Tie pravdepodobne potešia lyžiarov už najbližší víkend 18. a 19. januára.

Na južnej strane Chopka sa dosnežujú už otvorené zjazdovky: Slnečná, Tréningová, Hotelová a Krúpová a traverzy Kosodrevina – Srdiečko – Krupová a Predné Dereše – Kosodrevina. "Rovnako sa upravuje aj náročná trať s názvom Zjazdárska. Na severnej strane Chopka sa vylepšujú všetky spustené svahy a snežné tyče zasnežujú lokalitu Luková," dodala Fabianová. Na oboch stranách Chopka je otvorených spolu 22 zjazdoviek, podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré, na niektorých úsekoch dobré, na zjazdovkách je do 40 centimetrov snehu. Vo Vysokých Tatrách je otvorených spolu 11 zjazdoviek, ktoré majú do 40 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie veľmi dobré.

"Ceny skipasov sa menia v hlavnej sezóne od 12.1.2014 do 29.3.2014 a sú lacnejšie ako počas Vianoc," zdôraznila Fabianová s tým, že lyžiari, ktorí si zakúpia viacdňové skipasy online, môžu na svojej lyžovačke výrazne ušetriť. V ponuke sú aj výhodné pobytové SKI balíky s ubytovaním a skipasmi. Tatranci veria, že s prichádzajúcou zmenou vlhkosti vzduchu, mrznutím a pribúdajúcimi centimetrami snehu sa opäť začne hovoriť o takej zime, na ktorú sú mnohí zvyknutí.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.