Toto bežné ovocie a zelenina posilňuje srdce a znižuje riziko úmrtia o 24 %

Tieto potraviny výrazne znižujú riziko srdcových ochorení.
Podľa novej štúdie dánskych vedcov môže zvýšená konzumácia potravín bohatých na draslík, ako sú banány, avokádo či špenát, znížiť u pacientov riziko úmrtia, zlyhania srdca alebo nepravidelného srdcového rytmu takmer o štvrtinu. Odborníci odporúčajú zvýšiť príjem tohto minerálu ako protiváhu k moderným diétam s vysokým obsahom soli.
Výskumníci zistili, že zvýšenie hladiny draslíka v tele znižuje u pacientov so srdcovými ochoreniami pravdepodobnosť nepravidelného srdcového rytmu, zlyhania srdca alebo úmrtia o 24 %. Srdcové ochorenia pritom patria celosvetovo k najčastejším príčinám úmrtí.
Štúdiu viedli odborníci z Univerzitnej nemocnice v Kodani v Dánsku a zúčastnilo sa na nej 1 200 pacientov so srdcovými ochoreniami, ktorí mali implantované defibrilátory a nízku hladinu draslíka. Všetci pacienti dostali okrem odporúčaní na konzumáciu potravín bohatých na draslík aj doplnky stravy alebo lieky na zvýšenie jeho hladiny.
Ľudská strava sa zmenila k horšiemu
Autor štúdie profesor Henning Bundgaard vysvetľuje, že moderná strava je v nerovnováhe:
„Ľudské telo sa vyvinulo na strave bohatej na draslík a chudobnej na sodík, no v modernej strave vidíme viac sodíka a menej draslíka. Pomer medzi týmito dvoma prvkami sa dramaticky zmenil z pôvodných 10:1 na dnešných 1:2. Draslík je pre funkciu srdca kľúčový.“
Podľa Bundgaarda by zmena stravovacích návykov prospela nielen pacientom, ale aj širokej verejnosti. „Môžeme povedať, že vyšší príjem draslíka v strave môže byť prospešný nielen pre pacientov so srdcovými chorobami, ale pravdepodobne pre nás všetkých. Možno by sme mali všetci znížiť obsah sodíka a zvýšiť obsah draslíka v našom jedle,“ dodal na konferencii Európskej kardiologickej spoločnosti.
Banány sú klasickým zdrojom draslíka v strave, no nájdeme ho aj v avokáde, kapuste, cvikle či špenáte. Podľa profesora Bundgaarda je zvýšenie príjmu draslíka lacný a široko dostupný spôsob, ako zlepšiť zdravie srdca.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii
Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!
Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa
Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť
Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.

Zdravotný problém, o ktorom ste nepočuli: Prenasleduje až 90 percent ľudí
Väčšina ľudí o ňom nikdy nepočula, hoci prenasleduje takmer každého z nich. Ako sa prejavuje málo známy syndróm?
















