Nemocničná lekárka: Tieto štyri veci si nikdy neobjednávam v reštaurácii

Týmto štyrom jedlám sa v reštauráciách radšej vyhnite.
Americká lekárka a odborníčka na dlhodobé ochorenia Christine Adaeze Nwoha varuje verejnosť pred konzumáciou štyroch bežných potravín v reštauráciách. Podľa nej môžu krvavé burgery, surové ustrice, plátky citrusov a dokonca aj ľad v nápojoch predstavovať vážne zdravotné riziko v dôsledku možnej kontaminácie patogénmi, ako sú E. coli, salmonela či norovírus.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrie na následky kontaminovaného jedla ročne viac ako 420 000 ľudí. Vo viacerých krajinách stúpa počet prípadov vysoko toxického kmeňa E. coli (STEC), ktorý vedci spájajú s nárastom rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí. Tento patogén sa najčastejšie nachádza v nedostatočne tepelne upravenom mäse a vopred pripravených potravinách, ako sú šaláty a sendviče. Hoci riziko predstavuje akákoľvek potravina, niektoré sú podľa expertky obzvlášť nebezpečné.
1. Nedostatočne tepelne upravené burgery
Nwoha zdôrazňuje kľúčový rozdiel medzi steakom a burgerom. „Pri steaku sa baktérie ako E. coli a salmonela nachádzajú na povrchu. Keď ho opečiete, baktérie zničíte, a vnútro môže zostať krvavé,“ vysvetľuje. Burger je však pripravený z mletého mäsa, čo znamená, že baktérie z povrchu sa počas mletia dostanú do celej zmesi.
„Burger môže byť na povrchu prepečený, no vo vnútri ostáva mäso, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené na zničenie potenciálne prítomných baktérií,“ varuje lekárka a dodáva: „Ak vám prinesú krvavý burger, pošlite ho späť na dopečenie.“
2. Surové ustrice
Surové ustrice môžu obsahovať nebezpečnú baktériu Vibrio vulnificus, ktorej sa darí v teplých pobrežných vodách. Infekcia môže spôsobiť nevoľnosť, hnačku, a v závažných prípadoch aj sepsu, ktorá môže viesť k smrti. Obzvlášť ohrozené sú tehotné ženy a ľudia s oslabenou imunitou.
Okrem toho môžu ustrice prenášať norovírus alebo baktérie spôsobujúce závažné ochorenia ako meningitída či encefalitída.
3. Plátky citrusov
Podľa lekárky predstavujú skryté riziko aj zdanlivo neškodné prísady. Plátky citrónov a limetiek často neprechádzajú dostatočnou hygienickou kontrolou. „Ovocie môže spadnúť na zem, personál ho zdvihne a bez umytia nakrája a naservíruje,“ uviedla na základe skúseností s pacientmi po otrave jedlom.
4. Ľad
Podobným problémom je podľa nej aj ľad. „Stroje na výrobu ľadu sa ťažko čistia, často sú zanesené a plné baktérií,“ vysvetľuje. Mrazenie navyše nezničí všetky mikroorganizmy a ku kontaminácii môže dôjsť aj pri manipulácii nečistými rukami personálu.

Lekár varuje: Tento doplnok by som nikdy neužíval, zvyšuje riziko úmrtia
Obľúbený doplnok stravy môže v skutočnosti mnohým škodiť.

Jednoduchý test dokáže určiť vaše riziko predčasnej smrti, zaberie vám pár sekúnd
Domáci test dokáže odhaliť, či vám hrozí smrť v najbližšom desaťročí.

Tento odev by ste v horúčavách nikdy nemali nosiť, môže spustiť skrytý zdravotný problém
Odborníčka varuje pred nosením určitých druhov oblečenia počas horúčav.

Pozor na populárny doplnok stravy, žene takmer zlyhala pečeň
Populárny doplnok ženu takmer stál pečeň.

Tento vitamín pomáha pri autizme, dôležitá je však forma
Užívanie vitamínu podľa vedcov ukazuje sľubné výsledky pri zmiernení príznakov autizmu.