Lekár upozorňuje: Ak sa chcete chrániť pred rakovinou čreva, musíte správne kombinovať potraviny

Výber správnych potravín funguje ako účinná prevencia pred rakovinou.
Britský chirurg Karan Rajan predstavil jednoduchú metódu, ako pomocou bežných potravín výrazne zvýšiť denný príjem vlákniny. Podľa odborníkov je práve dostatok vlákniny kľúčovým faktorom v prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka. O svoje tipy sa podelil vo virálnom videu na sociálnej sieti.
Výskumy dlhodobo potvrdzujú, že vláknina, teda nestráviteľná zložka rastlinnej potravy, hrá zásadnú úlohu v zdraví tráviaceho traktu a v prevencii rakoviny čreva. Napriek tomu odporúčanú dennú dávku 30 gramov vlákniny konzumuje len zlomok populácie.
Ako zvýšiť príjem vlákniny
Rajan odporúča skombinovať tri potraviny, z ktorých každá porcia obsahuje približne 5 gramov vlákniny. „Ak chcete jednoduché spôsoby, ako maximalizovať príjem vlákniny s vecami, ktoré už máte v kuchyni, ukážem vám, aké je to jednoduché,“ hovorí vo videu.
Potraviny s obsahom 5 g vlákniny v jednej porcii:
- 50 g pistácií alebo mandlí
- 80 g malín
- 80 g edamame
- 100 g mrazeného hrášku
- 1 polievková lyžica chia, ľanových semienok alebo psylia
- 100 g hummusu
- 50 g tmavej čokolády (s vysokým obsahom kakaa)
- 75 g varenej šošovice
- 60 gramov ovsených vločiek
- 1 veľké jablko, 1 stredne veľká hruška alebo polovica avokáda
„Kombináciou akýchkoľvek troch z týchto potravín v jednom jedle získate 15 gramov vlákniny, čo je polovica odporúčanej dennej dávky,“ vysvetľuje Dr. Rajan.
Kombinácia, ktorá znásobuje účinok
Lekár zdôrazňuje, že výhody takéhoto prístupu presahujú samotný príjem vlákniny. „Keď takto vrstvíte vlákninu, získavate ju z troch rôznych zdrojov. Každý z nich poskytuje odlišné fytonutrienty, polyfenoly a prebiotické vlákniny,“ dodáva.
Tieto látky majú pozitívny vplyv na črevný mikrobióm – baktérie v našich črevách, ktoré sú kľúčové pre celkové zdravie, imunitu a správne trávenie. Rôznorodosť v strave tak priamo podporuje aj rôznorodosť baktérií a zdravie našich čriev.

Lekár varuje: Tento doplnok by som nikdy neužíval, zvyšuje riziko úmrtia
Obľúbený doplnok stravy môže v skutočnosti mnohým škodiť.

Jednoduchý test dokáže určiť vaše riziko predčasnej smrti, zaberie vám pár sekúnd
Domáci test dokáže odhaliť, či vám hrozí smrť v najbližšom desaťročí.

Tento odev by ste v horúčavách nikdy nemali nosiť, môže spustiť skrytý zdravotný problém
Odborníčka varuje pred nosením určitých druhov oblečenia počas horúčav.

Pozor na populárny doplnok stravy, žene takmer zlyhala pečeň
Populárny doplnok ženu takmer stál pečeň.

Tento vitamín pomáha pri autizme, dôležitá je však forma
Užívanie vitamínu podľa vedcov ukazuje sľubné výsledky pri zmiernení príznakov autizmu.