• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 13.7.2025Meniny má Margita
23°Bratislava

Onkológ varuje: Populárny výživový doplnok zvyšuje riziko rakoviny

  • 7:11 20.06.2025
  • Svet
Onkológ varuje: Populárny výživový doplnok zvyšuje riziko rakoviny

Odborník za jedného z vinníkov nárastu prípadov rakoviny označil ultra-spracované potraviny na čele s populárnymi doplnkami výživy.

Sú neoddeliteľnou súčasťou jedálnička mnohých športovcov a ľudí, ktorí sa snažia žiť zdravo. Popredný britský onkológ však varuje pred užívaním proteínových práškov. Podľa neho môžu prispievať k vzniku rakoviny hrubého čreva, ktorej výskyt u mladých ľudí za posledné tri dekády stúpol o šokujúcich 80 percent.

James Kinross, kolorektálny chirurg z prestížnej Imperial College London, tvrdí, že nezdravá posadnutosť proteínovými doplnkami je jednou z možných príčin tohto alarmujúceho trendu.

Ako doplnok škodí telu

„Keď vaše telo rozkladá a metabolizuje bielkoviny, jedným z vedľajších produktov sú toxíny, ktoré podporujú zápal a spôsobujú rakovinu hrubého čreva,“ uviedol Kinross pre portál LadBible.

Podľa neho proteínové prášky zásadne menia črevný mikrobióm, teda rovnováhu miliárd baktérií v našich črevách. Narušenie tohto citlivého ekosystému vedie k chronickému zápalu, ktorý môže poškodiť DNA buniek a spustiť rakovinové bujnenie.

Nie je to len o proteíne

Kinross zdôrazňuje, že problém sa netýka iba proteínových práškov, ale celej kategórie ultra-spracovaných potravín. Podľa neho si treba dávať pozor aj na spracované červené mäso ako slanina či šunka.

„Ak si už chcete dať červené mäso, malo by byť kvalitné a len raz za týždeň. Berte ho ako pochúťku,“ radí onkológ. Zároveň ponúka jednoduché riešenie: „Ak nahradíte len jednu porciu červeného mäsa bielou rybou alebo kuracím mäsom, výrazne znížite riziko rakoviny hrubého čreva.“

Emulgátory ako skrytý nepriateľ

Najnovšie výskumy čoraz častejšie poukazujú na konkrétneho vinníka, ktorý sa skrýva v mnohých produktoch – emulgátory. Tieto prídavné látky, ktoré sa nachádzajú v proteínových práškoch, sladkostiach či hotových jedlách, môžu podľa vedcov spôsobovať v črevách veľké problémy.

Štúdia publikovaná v roku 2024 v časopise Nutrients zistila, že emulgátor karagénan, ktorý je bežný v hotových proteínových nápojoch, sa v žalúdku mení na toxickú látku. Tá môže vyvolať zápaly, vredy a znižovať rozmanitosť prospešných baktérií.

Kinross prízvukuje, že nemusíte byť vegán, aby ste mali zdravé črevá. Rozhodne by však mäso nemalo byť súčasťou každého vášho jedla. Onkológ zároveň kritizuje spoločnosti, ktoré „nehoráznym spôsobom“ pomocou marketingu cielia ultra-spracované potraviny práve na mladých ľudí, čím môžu prispievať k rastúcemu počtu diagnóz.

Zdroj: Info.sk, TM, ladbible.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekár varuje: Tento doplnok by som nikdy neužíval, zvyšuje riziko úmrtia

Lekár varuje: Tento doplnok by som nikdy neužíval, zvyšuje riziko úmrtia

DNES - 21:25Zdravie

Obľúbený doplnok stravy môže v skutočnosti mnohým škodiť.

Jednoduchý test dokáže určiť vaše riziko predčasnej smrti, zaberie vám pár sekúnd

Jednoduchý test dokáže určiť vaše riziko predčasnej smrti, zaberie vám pár sekúnd

DNES - 20:59Zdravie

Domáci test dokáže odhaliť, či vám hrozí smrť v najbližšom desaťročí.

Tento odev by ste v horúčavách nikdy nemali nosiť, môže spustiť skrytý zdravotný problém

Tento odev by ste v horúčavách nikdy nemali nosiť, môže spustiť skrytý zdravotný problém

DNES - 20:28Zdravie

Odborníčka varuje pred nosením určitých druhov oblečenia počas horúčav.

Pozor na populárny doplnok stravy, žene takmer zlyhala pečeň

Pozor na populárny doplnok stravy, žene takmer zlyhala pečeň

DNES - 20:00Zdravie

Populárny doplnok ženu takmer stál pečeň.

Tento vitamín pomáha pri autizme, dôležitá je však forma

Tento vitamín pomáha pri autizme, dôležitá je však forma

VČERA - 9:06Zdravie

Užívanie vitamínu podľa vedcov ukazuje sľubné výsledky pri zmiernení príznakov autizmu.