• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Sobota je zamračená a hmlistá, na horách hrozí silný vietor

  • 10:07 04.01.2014
  • BRATISLAVA
Sobota je zamračená a hmlistá, na horách hrozí silný vietor

Do strednej Európy opäť prúdi vo vyšších vrstvách atmosféry od juhozápadu teplý vzduch.

Sobota bude zamračená s nízkou oblačnosťou a hmlistá, informujú meteorológovia na stránke shmu.sk. V stredných a vyšších polohách bude polojasno až oblačno. Ojedinele mrholenie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 3 až 8 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať na úrovni okolo +4 st.

Fúkať bude prevažne južný vietor do 6 m/s, na juhozápade popoludní zosilnie na 5 až 10 m/s s nárazmi okolo 15 m/s (20, 20 až 35, 55 km/h). Meteorológovia očakávajú večer na západe v horských oblastiach výrazné zosilnenie vetra.

Predpokladané množstvo zrážok/nového snehu: ojedinele do 1 mm/ 0 cm.

V horských oblastiach najmä severného a západného Slovenska začne dnes podvečer fúkať silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) naň upozorňuje výstrahou druhého stupňa. Miestami môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu.

Výstraha SHMÚ platí do nedeľňajšieho poludnia. Týka sa najmä horských oblastí. Rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo, v tomto ročnom období a v tejto oblasti je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká, upozorňujú meteorológovia.

Výstraha platí v okresoch Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Banská Bystrica, Brezno.

Pozor na cestách

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na našom území sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. Ako ďalej informuje Slovenská správa ciest (SSC), cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je tiež najmä vlhký až mokrý. Na cestách nižších tried vo vyššie položených oblastiach Liptova sa nachádza miestami vrstva utlačeného až zľadovateného snehu v hrúbke do 1 až 2 cm.

Horské prechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem horského priechodu Klenov, Havran, Cukmantel, Veľké Pole, Biela Hora a Fačkov, kde povrch vozoviek je suchý. Na horskom priechode Huty je vozovka miestami pokrytá zľadovateným snehom hrubým do 2 cm.

SSC vodičov upozorňuje na hmlu s dohľadnosťou do 50 m, ktorá sa vyskytuje v okolí Čertovice a Širokej. Dohľadnosť v hmle do 100 m je v okolí Hincoviec, Banskej Štiavnice, Sedla Besník a Spišskej Novej Vsi. Hmla s dohľadnosťou do 200 m je v okolí miest a obcí Fričovce, Banská Bystrica, Malacky, Sekule, Jaklovce, Závod, Mníšek, Stráže, Pusté Pole, Korytné, Lozorno.

Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko vzniku poľadovice. Pre vozidlá dlhšie ako desať metrov je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.