• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
15°Bratislava

Potravinový inšpektor varuje: Tieto 3 veci v supermarkete nikdy nekupujem

  • 20:50 16.03.2025
  • Svet
Potravinový inšpektor varuje: Tieto 3 veci v supermarkete nikdy nekupujem

Podľa odborníkov pri určitých potravinách z obchodu riskujete nebezpečné infekcie.

Odborníci na bezpečnosť potravín varovali, že nákupom vopred nakrájaného ovocia a zeleniny v supermarkete sa môžete vystaviť riziku potenciálne smrteľnej infekcie.

Predkrájané ovocie

Podľa amerického potravinového inšpektora a chemika Bryana Quoca je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že balenia nakrájaného manga, melóna a ananásu budú obsahovať škodlivé baktérie, ako je E.coli.

Je to preto, že ochranná šupka bola odrezaná, čím sa odkryla dužina, ktorá je kvôli vlhkej a mäkkej štruktúre miestom výskytu patogénov.

Klíčky

Profesorka Kali Knielová, mikrobiologička z Delawarskej univerzity, tiež varovala pred nebezpečenstvom surových klíčkov, ktoré sa pridávajú do šalátov, polievok a sendvičov.

Podobne ako predkrájané čerstvé ovocie, aj tieto klíčky môžu obsahovať nebezpečné patogény, ako sú E. coli, listeria a salmonela. Knielová vysvetlila, že zložitý proces pestovania sťažuje primeranú dezinfekciu, aby sa zničili všetky baktérie salmonella.

Je to preto, že rastlina klíči v prostredí, ktoré je ideálne na to, aby sa baktériám darilo. Klíčky sa v podstate pestujú v tom najteplejšom, najvlhkejšom a najmokrejšom prostredí, aké si len viete predstaviť a to baktérie to milujú. Ak teda klíčky neblanšírujete alebo neuvaríte do mäkka, hrozí riziko otravy jedlom.

V jednej americkej štúdii sa uvádza, že počet mikroorganizmov na klíčiacich semenách môže do troch dní od procesu klíčenia dosiahnuť až 1 miliardu.

Nepasterizované mlieko

Quoc tiež upozornil na riziká spojené s konzumáciou niektorých druhov mlieka, najmä nepasterizovaného mlieka. Potravinový inšpektor pre denník The Mirror povedal: „Nestojí to za to riziko, pretože v mlieku je stále veľa patogénnych organizmov, najmä ak pochádza priamo zo spracovateľského zariadenia.“

Väčšina mlieka je pasterizovaná a tepelne upravená, aby sa zničili škodlivé baktérie. Surové mlieko, ktoré je čerstvé od kravy a nebolo pasterizované ani tepelne ošetrené, má údajne vysoký obsah dôležitých enzýmov, vitamínov a prospešných črevných baktérií.

Dokonca niektorí tvrdia, že môže znížiť riziko alergických ochorení u detí, ako sú ekzémy a senná nádcha. Bez tepelného ošetrenia, ktoré má za úlohu zničiť nebezpečné baktérie, ako sú E.coli, kampylobakter a listéria, však môže byť mlieko rizikové.

Zdroj: Info.sk, TM, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?