30-ročný výskum o masle: Výsledky pobúrili, stačí malá zmena

Vedci porovnávali zdravie ľudí, ktorí nahradili tradičné maslo rastlinnými olejmi. Toto ukázal niekoľkoročný výskum.
Maslo ako všestranná prísada pri varení zdobí nejednu chladničku. Ako však ukazuje výskum publikovaný v prestížnom vedeckom časopise JAMA Internal Medicine, vo väčšine prípadov je lepšie ho nahradiť rastlinným olejom.
Štúdia, ktorá vyše 30 rokov skúmala zdravie a stravovacie návyky 221 tisíc Američanov, dnes prišla s tvrdením, že nadmerná konzumácia masla zvyšuje riziko úmrtia o 15 percent. V prípade úplného nahradenia masla za rastlinné oleje toto riziko klesá až o 17 percent, tvrdia vedci.
Podľa vedcov združených okolo Yu Zhanga z Brighamovej a Ženskej nemocnice v Massachusetts k zníženiu rizika úmrtia a vzniku rakoviny najviac prispievajú olivový, sójový a repkový olej. Rovnaké účinky kukuričného či saflorového oleja sa nepotvrdili.
Výsledky sa zhodujú s predošlým výskumom zverejneným na stránkach Food & Nutrition Research, podľa ktorého oleje bohaté na nenasýtené tuky ako olivový a repkový sú šetrnejšie k zdraviu ako oleje bohaté na nasýtené tuky (napríklad maslo, palmový alebo kokosový olej).
Nasýtené tuky väčšinou pochádzajú z mäsa a mliečnych výrobkov, a od nenasýtených ich rozoznáte tak, že tuhnú pri izbovej teplote. Oproti tomu nenasýtené tuky si udržiavajú kvapalnú konzistenciu, a väčšinou sa získavajú z rastlín ako olivy, slnečnice či orechy.
Voľte radšej tieto tuky
Štúdia, ktorá prebiehala prostredníctvom vypĺňania dotazníkov, priniesla aj ďalší zaujímavý záver. Podľa neho Američania, ktorí konzumujú viac masla ako rastlinných olejov, tiež častejšie fajčia a trpia obezitou.
Výskumníci však varujú, že vybraná vzorka nemusí byť dostatočne reprezentatívna, keďže išlo predovšetkým o zamestnancov v zdravotníctve.
„Čo si z toho treba zobrať je skutočnosť, že nenasýtené rastlinné oleje sú zdravšou alternatívou oproti maslu,“ dodal profesor výživy a dietetiky Tom Sanders z King's College v Londýne, ktorý bol len pozorovateľom výskumu.

Tieto nápoje radšej nepite, zvyšujú riziko rakoviny úst
Štúdia ukázala šokujúce následky nápojov, ktoré pijú milióny ľudí po celom svete.

Potravinový inšpektor varuje: Tieto 3 veci v supermarkete nikdy nekupujem
Podľa odborníkov pri určitých potravinách z obchodu riskujete nebezpečné infekcie.

Lekár varuje: Tieto štyri symptómy značia rakovinu maternice
Doktor upozornil pacientky, aby tieto príznaky nikdy neignorovali.

Ako zistiť, či máte parazity. Tieto príznaky postihujú milióny ľudí
Toto sú skryté znaky infekcie parazitmi.

Pijete kávu a užívate vitamíny? Na toto si musíte dávať pozor
Viaceré štúdie vyvolali otázky týkajúce sa vplyvu kávy na organizmus.