• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 11.11.2025Meniny má Martin, Maroš
Bratislava

Jedenie orechov počas tehotenstva môže znížiť riziko alergií

  • 13:28 27.12.2013
  • BRATISLAVA
Jedenie orechov počas tehotenstva môže znížiť riziko alergií

Vedci veria, že konzumácia rôznych druhov orechov počas tehotenstva, vytvára prirodzenú znášanlivosť dieťaťa na tieto potraviny.

Konzumácia rôznych druhov orechov počas tehotenstva môže viesť k nižšiemu riziku vzniku alergie dieťaťa na tieto plody.

Tento záver publikovali americkí vedci, ktorí sledovali zdravie a výživu viac ako osemtisíc detí a ich matiek.

Podľa vedcov deti, ktorých matky konzumovali počas tehotenstva orechy ako mandle, pistácie, kešu, pekanové, lieskové, vlašské a para orechy a tiež arašidy, mali až o tretinu nižšie riziko vzniku tejto alergie.

Na základe svojich zistení veria, že skoré vystavenie plodu rôznym potravinám vytvára v organizme prirodzenú znášanlivosť na ne. Konzumácia orechov tak môže chrániť pred vznikom alergií na orechy.

Vedci si však všimli aj iný faktor, ktorý mohol ovplyvniť výsledky ich štúdie. Ženy, ktoré jedia orechy, majú totiž tendenciu konzumovať aj iné zdravé potraviny, predovšetkým množstvo ovocia a zeleniny.

Štúdia pritom tiež prezentuje pravý opak iných výskumov, ktoré preukázali žiaden alebo negatívny vplyv konzumácie orechov počas tehotenstva. Vedci preto tehotným matkám nevedia poskytnúť presné odporúčania, či jesť alebo nejesť orechy.

Rovnakého názoru je aj Adam Fox zo zdravotnej nadácie Guy's and St Thomas's, ktorý označil zistenia za zaujímavé, no nepresvedčivé. "S toľkými rôznymi výsledkami z rôznych výskumov je momentálne nemožné poskytnúť matkám radu, či konzumovať orechy počas tehotenstva. Medzinárodné odporúčanie však znie, že sa im netreba ani vyhýbať, ani ich aktívne konzumovať," vyhlásil Fox.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.co.uk.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému

Jedlé gaštany prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému

10:18 09.11.2025Zdravie

Jedlé gaštany sú bohaté na živiny, ktoré sa spájajú s mnohými zdravotnými výhodami. Obsahujú vitamín C či vitamíny skupiny B.

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

Čokoláda má pozoruhodný účinok na mozog hodinu po konzumácii

20:47 06.11.2025Zdravie

Nová štúdia ukázala, ako vplýva horká čokoláda na myslenie.

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

Pocit „plnosti“ aj po veľkej potrebe? Pozor na túto diagnózu!

7:32 04.11.2025Zdravie

Ak pociťujete nutkanie na vyprázdnenie aj po tom, ako ste práve vykonali veľkú potrebu, dajte si pozor na zriedkavé ochorenie.

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

Lekári varujú: 1 z 5 infekcií močových ciest môže pochádzať z kontaminovaného mäsa

20:55 30.10.2025Zdravie

Nová rozsiahla štúdia prináša znepokojivé zistenia.

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

Ako vplývajú šediny na riziko rakoviny? Výskum z Japonska naznačuje spojitosť

20:19 26.10.2025Zdravie

Šedivenie vlasov je síce pre mnohých esteticky nepríťažlivé, no zo zdravotného hľadiska prináša výrazný benefit.