Kyberútočníci môžu zneužiť nastavenie vo vašom mobile, ktoré sa týka WiFi pripojenia. Stačí jednoduchá zmena.

Výstraha pre všetkých majiteľov iPhonov: Ak sa chcete vyhnúť útokom od kybernetických podvodníkov, skontrolujte si nastavenia WiFi pripojenia! Upozorňuje na to britský denník Daily Mail, ktorý vysvetľuje, že väčšina iPhonov sa predáva so zapnutou funkciou, ktorá môže slúžiť ako terč pre zločincov.

Ide o funkciu „Pripájanie k hotspotu“, ktorú nájdete v nastaveniach WiFi. Táto funkcia umožňuje automatické pripojenie ku všetkým dostupným hotspotom vrátane verejných na miestach ako sú kaviarne, bary alebo reštaurácie.

Služba vám síce ušetrí spotrebu dát cez mobilného operátora, no ako varuje Daily Mail, pri nekontrolovanom používaní môže viesť aj ku krádeži citlivých údajov v prípade, že sa pripojíte k WiFi vytvorenej len pre tento účel. Všetko pritom prebieha bez vášho vedomia.

Ako vypnúť automatické pripájanie k hotspotu

Na svojom iPhone prejdite do zložky Nastavenia a vyhľadajte kolónku „WiFi“. V nej scrollujte na spodok obrazovky až k položke „Pripájanie k hotspotu“, v rámci ktorej máte na výber tri možnosti: Nikdy/Opýtať sa/Automaticky – odporúča sa zvoliť jednu z dvoch prvých možností.

Pre ešte vyššiu mieru zabezpečenia svojho mobilu zvážte aj deaktivovanie automatického pripájania k známym WiFi sieťam. K nemu dochádza vždy, keď mobil vo svojom okolí rozozná sieť, ku ktorej bol predtým pripojený.

Ak sa chcete celkom vyhnúť pripájaniu k WiFi, vypnite ju zakaždým, keď odchádzate z domova.

Ak sa vo vašom zozname WiFi sietí nachádza niektorá, ktorú neplánujete viac používať, môžete ju vymazať zo zoznamu zvolením položky „Odstrániť zo zoznamu“, ktorú nájdete pri každej WiFi sieti.

Možnosti zneužitia WiFi

Verejné WiFi siete nie sú tak dobre zabezpečené ako tá, ktorú máte doma. Daily Mail približuje, že kriminálnici často maskujú podvodnú sieť podobným názvom ako názov siete, na ktorú ste zvyknutí (napríklad „Cafe01“ namiesto „Cafe1“).

Po pripojení môžu útočníci požadovať vyplnenie formulára, do ktorého treba zadať citlivé údaje. Okrem toho vám do mobilu môžu nainštalovať škodlivý softvér, ktorý im umožní nepretržitý prístup k obrazovke zariadenia.