Káva znižuje riziko cukrovky, toto do nej však nepridávajte

Obľúbený nápoj dokáže chrániť pred cukrovkou, dôležité je však jeho zloženie.
Správa, ktorá poteší milovníkov kávy: Obľúbený nápoj mnohých Slovákov má potenciál chrániť pred cukrovkou, no zásadné je to, čo doňho pridávate. Informuje o tom výskum Fakulty verejného zdravotníctva T. H. Chana na Harvardovej univerzite, jeho výsledky pripomenul okrem iných aj denník Daily Mail.
Štúdia, ktorá hodnotila zdravie takmer 300 tisíc ľudí, eviduje 13 tisíc z nich, u ktorých v čase výskumu došlo k vzniku diabetu 2. typu. Podľa nej u ľudí, ktorí pijú čiernu kávu bez sladidiel a mlieka, klesá riziko vzniku cukrovky o 10 percent na každú šálku denne. Z podobného pozitíva sa môžu tešiť tí, ktorí pijú kávu s mliekom.
Kávičkári, ktorí si kávu sladia cukrom, však nie sú tak dobre chránení. Výskum ukazuje, že riziko vzniku cukrovky je u nich síce nižšie ako u zvyšku populácie, no len o 5 percent.
Vyhnite sa sladidlám
Ako približuje Daily Mail, pitie kávy pomáha konzumentom udržiavať si zdravú formu, čo ich lepšie chráni pred cukrovkou ako ostatných. Zložky v káve okrem toho bojujú proti zápalom, ktoré takisto prispievajú k vzniku cukrovky.
Cukor však môže redukovať pozitívny vplyv nápoja a prispieť k priberaniu, nezávisle od toho, či ide o tradičný biely cukor alebo iný druh sladidla.
„Pitie kávy znižuje riziko cukrovky, no pridaním cukru alebo sladidiel sa tieto benefity výrazne obmedzujú... Ak chcete z účinkov kávy vyťažiť maximum, vynechajte pridávanie cukru alebo akýchkoľvek umelých sladidiel.“
Dobrou správou je, že riziko cukrovky rovnako redukuje kofeínová aj bezkofeínová káva, dodáva Daily Mail.

Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom
Infúzie môžu priamo do krvi pacientov uvoľňovať neželané látky, hlási nová štúdia.

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu
Osýpky zničia obranyschopnosť imunitného systému proti iným infekciám.

Potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy škodia ústnej dutine
Pri udržiavaní zdravia ústnej dutiny zohráva dôležitú úlohu výživa. Škodlivé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy.

Skúmali črevá 117-ročnej ženy. Čo sme zistili o dlhovekosti?
Naozaj sa tajomstvo dlhovekosti nachádza v črevách? Toto odhalil výskum 117-ročnej Marie Morerovej.

Ako podporiť fungovanie mozgu? Pomôžu tieto 4 potraviny
Mozog pre svoje správne fungovanie potrebuje prijímať určité živiny. Nájsť ich možno napríklad v rybách, orechoch, avokáde či v tmavej čokoláde.