Jedlo, ktoré prispieva k vzniku demencie: Nemáte ho v chladničke?

Táto potravina oslabuje kognitívne schopnosti mozgu, a prispieva tak k vzniku demencie.
Starostlivosť o zdravie a vitalitu mozgu už dlho neobsahuje len riešenie krížoviek a čítanie kníh. Ako pripomína výskum publikovaný v žurnále Neurology, náš najdôležitejší orgán je potrebné zásobiť aj zdravou stravou, v rámci ktorej sa treba čo najviac vyhýbať spracovanému mäsu.
Ako približuje portál Huffington Post, výskumu sa zúčastnilo vyše 133 tisíc účastníkov, u ktorých po dobu 43 rokov hodnotili spotrebu spracovaného červeného mäsa. U tých, ktorí ho v rámci troch kategórií jedli najviac, sa demencia vyskytovala o 13 percent častejšie ako u ľudí, ktorí jedli len malé množstvo párok, klobás, salám či slaniny, ktoré možno zaradiť do kategórie spracovaného červeného mäsa.
U ľudí, ktorí často jedia tento druh potravín, vedci takisto pozorujú rýchlejšie oslabovanie kognitívnych schopností a starnutie mozgu.
Výskum priniesol aj dobrú správu. Nahradením spracovaného červeného mäsa rybami, orechmi alebo strukovinami si ľudia môžu polepšiť o 20 percent z hľadiska zmiernenia rizika vzniku demencie.
Poškodzuje nielen mozog
Medzi najškodlivejšie zložky červeného mäsa patria nasýtený tuk a konzervanty, ktoré škodia mozgu aj zvyšným orgánom. Pri ich trávení baktériami v črevách navyše dochádza k vzniku toxických vedľajších produktov.
„Nachádza sa v ňom (mäse) veľa voľných radikálov, ktoré poškodzujú nielen bunky, ale aj DNA,“ vysvetľuje neurológ Andy Liu z Fakulty zdravotníctva na Dukeovej univerzite (Severná Karolína).
Liu pacientom odporúča redukovať príjem spracovaného červeného mäsa a začleniť do jedálnička hydinu, ryby, strukoviny, ovocie a orechy. Dôležitý je aj pohyb, ktorý podporuje sústredenie, mentálne cvičenia a nové aktivity, ktoré zas podporujú plasticitu mozgu.
V neposlednom rade je potrebné dopriať si dostatok spánku, ktorý pomáha zamedziť vzniku mentálnych a neurologických ochorení.

Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom
Infúzie môžu priamo do krvi pacientov uvoľňovať neželané látky, hlási nová štúdia.

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu
Osýpky zničia obranyschopnosť imunitného systému proti iným infekciám.

Potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy škodia ústnej dutine
Pri udržiavaní zdravia ústnej dutiny zohráva dôležitú úlohu výživa. Škodlivé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy.

Skúmali črevá 117-ročnej ženy. Čo sme zistili o dlhovekosti?
Naozaj sa tajomstvo dlhovekosti nachádza v črevách? Toto odhalil výskum 117-ročnej Marie Morerovej.

Ako podporiť fungovanie mozgu? Pomôžu tieto 4 potraviny
Mozog pre svoje správne fungovanie potrebuje prijímať určité živiny. Nájsť ich možno napríklad v rybách, orechoch, avokáde či v tmavej čokoláde.