Lekári varujú: Toto vám hrozí, ak budete jesť v aute

Lekári poukázali na nechutný dôvod, prečo by ste nemali konzumovať jedlo v aute.
Mnohí z nás jedia v aute bez toho, aby sa nad tým zamysleli, či už kvôli tomu, že máme dlhú cestu, alebo sme sa nestihli najesť doma. Lekári však varujú verejnosť, aby s jedlom radšej počkala na pohodlie domova.
Doktor Shivram Singh upozorňuje, že konzumácia jedla v aute je nehygienická a zvyšuje riziko otravy jedlom. Ako uviedol pre Mail Online:
„Jedenie alebo skladovanie potravín v aute môže často viesť k rozliatiu a rozsypaniu omrviniek, v ktorých sa môžu nachádzať baktérie, plesne alebo môžu priťahovať škodcov, ak sa dôkladne nevyčistia."
Podľa neho by mali ľudia jesť v kontrolovanom prostredí, kde si môžu jedlo viac vážiť a udržiavať vhodné podmienky na konzumáciu a skladovanie. Doktor Singh vysvetľuje, že jedenie v aute zvyšuje riziko ochorení prenášaných potravinami. Ako vysvetlil:
„Skladovanie a konzumácia potravín vo vozidle môže viesť k zvýšenému množeniu baktérií, čo môže mať za následok mnohé zdravotné dôsledky. Interiéry áut môžu byť v lete strašne horúce a v zime veľmi studené a obidve tieto extrémne podmienky prinášajú negatívne zdravotné dôsledky."
Niektoré baktérie, ako napríklad salmonela a listeria, majú ideálnu teplotu rastu v rozmedzí 4 °C až 60 °C, ktorá je bežná v uzavretom automobile. To zvyšuje riziko ochorení.
Predchádzajúce štúdie ukázali, že v automobiloch je niekoľko oblastí s vysokým počtom baktérií. Doktor Gareth Nye, prednášajúci lekárske vedy na Univerzite v Chesteri, vysvetlil:
„Najviac bolo v kufri auta, kde bolo identifikovaných takmer 1 500 rôznych baktérií. Sedadlo vodiča, radiaca páka, prístrojová doska a volant sú miestami s významným množstvom baktérií. Táto štúdia sa však uskutočnila na autách určených na predaj a viem si predstaviť, že počet baktérií by bol oveľa vyšší v bežne používaných autách.“
Podľa odborníka je najčastejšou baktériou v autách E.coli, ktorá bežne žije v našich črevách. Vo vašom vozidle sa však môže skrývať aj kmeň Staphylococcus epidermidis a Staphylococcus aureus.
Na základe týchto zistení odborníci tvrdia, že by ste mali svoje auto pravidelne dôkladne čistiť, najmä ak v ňom jete. Po jedle by ste mali vždy zlikvidovať všetky odpadky, pričom používanie prenosného vysávača, antibakteriálnych utierok a sprejov neutralizujúcich zápach môže vodičom pomôcť udržať čisté a bezpečné prostredie pri jazde.

Jedlo, ktoré prispieva k vzniku demencie: Nemáte ho v chladničke?
Táto potravina oslabuje kognitívne schopnosti mozgu, a prispieva tak k vzniku demencie.

V sušienkach našli toxíny prispievajúce k vzniku autizmu
V sušienkach predávaných v USA zistili prítomnosť herbicídu glyfosátu a iných zlúčenín, ktoré môžu výrazne ohroziť zdravie.

Lekárnici bijú na poplach: Nová výzva na internete ohrozuje deti
Sociálne siete zahltila výzva, ktorá môže ohroziť zdravie a život detí.

Nefajčiarov čoraz viac trápi rakovina pľúc. Experti varujú: Pozor na tento faktor!
Vedci z celého sveta upozorňujú na nárast prípadov rakoviny pľúc u nefajčiarov. Môže za tým byť tento faktor?

Sladidlami proti zápche: Ktoré z nich je najúčinnejšie?
Pre liečbu zápchy netreba utekať do lekárne. Takto si viete pomôcť bežným sladidlom.