8-ročný chlapec prišiel o zrak kvôli strave. Túto chybu robia mnohí rodičia

Nevhodná strava pripravila chlapca o zrak.
Žiak základnej školy natrvalo prišiel o zrak v dôsledku jednotvárnej stravy, ktorá mu neposkytovala dostatok živín. Osemročný chlapec z Malajzie jedol len kuracie nugetky, párky a sušienky. Na prípad upozornila na sociálnej sieti populárna malajzijská doktorka Erna Nadia.
Podľa lekárov mal chlapec extrémny nedostatok vitamínu nevyhnutného na udržanie zdravých optických nervov. Počas vyučovania v druhej triede základnej školy v hlavnom meste Kuala Lumpur chlapec zakričal: „Pani učiteľka, prečo nič nevidím?" Odviezli ho do nemocnice, kde mu diagnostikovali vážny nedostatok vitamínu A.
Na vine bol nedostatok vitamínu A
Vitamín A je kľúčovou zložkou rodopsínu, bielkoviny citlivej na svetlo, ktorá pomáha produkovať pigmenty v sietnici, ktoré pomáhajú pri videní v oblastiach so slabým osvetlením.
Chlapec pravdepodobne trpel atrofiou zrakového nervu, čo je stav, kedy bunky v zrakovom nerve odumierajú v dôsledku dlhodobého poškodenia.
Príznaky nedostatku vitamínu A zahŕňajú suché oči, tiene alebo sivé škvrny na očnom bielku, problémy s videním v noci alebo v tme alebo neschopnosť produkovať slzy.
Medzi potraviny s vysokým obsahom vitamínu A patria špenát, mrkva, mango, papája, marhule, ryby, kuracie mäso, vajcia a sladké zemiaky.
Autistické deti často nechcú jesť zdravé potraviny
V USA sa vyskytlo niekoľko podobných prípadov. V roku 2024 za podobných okolností oslepol 12-ročný chlapec z Massachusetts, informuje DailyMail.com.
Dieťa trpelo autizmom a malo extrémnu fóbiu z určitých štruktúr potravín, preto jedlo iba hamburgery, hranolčeky, šišky a džúsy z krabičky. Zistilo sa, že má vážny nedostatok vitamínu A, vitamínu C, vitamínu D, medi a zinku.
Výskumníci poznamenali, že autistické deti môžu mať väčšiu pravdepodobnosť extrémnych fóbií z jedla kvôli ich jedinečným zmyslovým problémom, kvôli ktorým sú obzvlášť citlivé na textúry, chute a vône. Autistické deti tiež často lipnú na rutine, takže môžu uprednostňovať určité potraviny.
Závažný nedostatok živín, nazývaný skorbut, je vo vyspelých krajinách zriedkavý, ale zdá sa, že sa opäť vracia. Tento stav, ktorý môže spôsobiť vypadávanie zubov a extrémne bolesti, sa v rokoch 2016 až 2020 strojnásobil, a to z približne ôsmich na každých 100 000 detí na takmer 27.
Deti, ktoré majú obmedzený prístup k zdravým a čerstvým potravinám, sú obzvlášť zraniteľné. Odborníci však tvrdia, že hoci strava je hlavným faktorom, ktorý prispieva k vzniku skorbutu, v hre sú aj iné faktory, vrátane rastúceho počtu prípadov autizmu.

Jedlo, ktoré prispieva k vzniku demencie: Nemáte ho v chladničke?
Táto potravina oslabuje kognitívne schopnosti mozgu, a prispieva tak k vzniku demencie.

V sušienkach našli toxíny prispievajúce k vzniku autizmu
V sušienkach predávaných v USA zistili prítomnosť herbicídu glyfosátu a iných zlúčenín, ktoré môžu výrazne ohroziť zdravie.

Lekárnici bijú na poplach: Nová výzva na internete ohrozuje deti
Sociálne siete zahltila výzva, ktorá môže ohroziť zdravie a život detí.

Nefajčiarov čoraz viac trápi rakovina pľúc. Experti varujú: Pozor na tento faktor!
Vedci z celého sveta upozorňujú na nárast prípadov rakoviny pľúc u nefajčiarov. Môže za tým byť tento faktor?

Sladidlami proti zápche: Ktoré z nich je najúčinnejšie?
Pre liečbu zápchy netreba utekať do lekárne. Takto si viete pomôcť bežným sladidlom.